Meestal zijn dieven ongewenst als ze op bezoek komen, maar in de Laakvalleien mochten we deze zomer zowel Bruine kiekendieven (zie foto boven) als Wespendieven als broedvogels verwelkomen en dit stemt ons gelukkig.
Reeds in juni werd er geregeld een ouderpaar Bruine kiekendief jagend gezien boven de rietvelden op de grens tussen het Trichelbroek en het Zammeslbroek. Bij een betere observatie werden begin juli veelvuldig voedselvluchten gezien en met behulp van drones van Dieder en Marc werd het nest ontdekt. Op deze manier werd de aanwezigheid van drie vliegvlugge jongen bevestigd waarvan er op 4 juli nog 1 op het nest kon worden geringd.
Bruine kiekendieven zijn in ons land zeldzame broedvogels van uitgestrekte rietvelden en graanvelden vooral in de polders langs de kust en langs de Schelde. In de Kempen broeden ze maar heel uitzonderlijk en voor onze regio is dit het eerste gekende broedgeval. Voor het behoud van deze vogelsoort worden dan ook extra inspanningen gedaan. In het Sigmaplan voor het Zammelsbroek en deels het Trichelbroek wordt het creëren van broedgelegenheid voor deze soort als een belangrijke doelstelling gezien. Deze vogels hebben daar niet op gewacht en daar zijn we inderdaad al heel blij mee. Hopelijk in de toekomst meer van dit.

Wespendieven overwinteren diep in Afrika om pas in mei hun broedgebieden in Europa te bereiken.
De voorbije weken werden ook op meerdere plaatsen in onze natuurgebieden deze vogels waargenomen. Door hun voedselspecialisatie (vooral wespen) beginnen zijn heel laat met broeden om dus in de zomer met jongen te zitten. Kort na het uitvliegen van de jongen in augustus verlaten ze al opnieuw onze contreien.
Ook van deze soort werd in het Schoterbroek een nest ontdekt en werd op 25 juli het enige jong geringd.
Opnieuw maakt ons dit gelukkig.
Tekst: Herman Berghmans
Foto's: Eddie Meynen, Herman Berghmans, Tom Verelst en Marc Van Dyck

Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief