Afbeelding
Schorisgat gebetonneerd
Natuurpunt Haacht

Gemeente Haacht betonneert fietspad in het Schorisgat zonder vergunning

5 aug 2016
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie

Eind juni is de gemeente Haacht gestart met de aanleg van het nieuwe fietspad in het natuurgebied Schorisgat. Tegen de vergunning en tegen gemaakte afspraken op de gemeenteraad in, gebeurde de aanleg in beton en niet in puzzolaan, een waterdoorlatend materiaal zonder negatieve effecten op de natuur. Natuurpunt heeft een klacht ingediend.

Al in september 2013 tekende Natuurpunt bezwaar aan tegen de plannen van de gemeente om het recreatief fietspad in Schorisgat over de volledige lengte te verbreden tot 2,5 meter en het te verharden met beton en te verhogen met 50 tot 60 centimeter. “Zo’n radicale ingreep is totaal onnodig voor een recreatief fietspad”, oordeelde Natuurpunt. Bovendien loopt het pad door het VEN-gebied, (Vlaams Ecologisch Netwerk) een geheel van de meest waardevolle natuur in Vlaanderen waar de natuur extra bescherming geniet.

Een betonnen fietspad dat tot 50-60 cm boven het maaiveld uitsteekt, vormt voor minder mobiele dieren als insecten en amfibieën een onneembare hindernis. Bovendien is het wijzigen van het reliëf van de bodem en het wijzigen/vernietigen van de vegetatie in gebieden van het VEN bij wet verboden. Op 30 augustus 2013 verkreeg de gemeente een ongunstig advies van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) voor de aanleg van een betonnen pad. Het ANB ging niet akkoord met de drastische aanpak die werd voorgesteld en pleitte voor een halfverharding.

Tegemoetkomend aan de bezwaren van Natuurpunt en het advies van het Agentschap voor Natuur en Bos werd op de gemeenteraad van oktober 2013 afgesproken om het volledige fietspad in het waterdoorlatende materiaal hyperpuzzolaan aan te leggen (als voorbeeld werd het fiets- en wandelpad langs de Antitankgracht ter hoogte van de bunker langs de Dijle/Keerbergsesteenweg aangegeven). Deze beslissing is ook zo opgenomen in de stedenbouwkundige vergunning. “De verbazing was dan ook groot toen bleek dat er plots tegen alle afspraken en tegen de afgeleverde vergunning in toch een opgehoogd lint beton door het natuurgebied getrokken werd“, stelt Natuurpunt Haacht.Ironisch genoeg ondertekende de gemeente samen met Natuurpunt het biodiversiteitscharter. In actiepunt 4 van dat charter staat letterlijk: “De gemeente beschermt en onderhoudt de trage wegen op een dusdanige wijze dat de natuurwaarde er toeneemt. De trage wegen worden niet, of zo weinig mogelijk, verhard. Als er toch verharding nodig is, dan zal de breedte van de verharding beperkt worden. De materiaalkeuze voor de verharding is van die aard dat impact op de natuur minimaal is.”

“Natuurpunt is zeker voorstander om te kunnen fietsen door het groen”, zegt Natuurpunt Haacht heel duidelijk. Maar dat kan net zo goed op een milieuvriendelijke manier. Dat bewijst onder andere het fietspad dat Wespelaar met Wakkerzeel verbindt. Natuurpunt dient klacht in bij de bevoegde instanties en vraagt dat het fietspad alsnog uitgevoerd kan worden in hyperpuzzolaan, zoals afgesproken.