Iedereen kent ze: de typische molshopen die in deze periode van het jaar goed zichtbaar zijn. Op 8 en 9 februari organiseert Natuurpunt voor de tweede keer het ‘Mollenweekend’. We roepen burgers op om zoveel mogelijk waarnemingen van mollen(sporen) door te geven via het mollenmeldpunt. Zo krijgen we een beter zicht op de verspreiding van de mol in Vlaanderen. De resultaten komen uiteindelijk terecht in een nieuwe Vlaamse zoogdierenatlas.
De mol is een zoogdier dat niet vaak in de schijnwerpers staat. Dankzij zijn ondergrondse leefwijze, hebben nog maar weinig mensen het dier in levende lijve gezien. Hoewel de soort in Vlaanderen algemeen voorkomt, is er over zijn precieze verspreiding nog maar weinig geweten. Het beter in kaart brengen van molshopen, de meest voorkomende mollensporen, kan daarom een belangrijke bijdrage leveren om een beter zicht te krijgen op waar de mol precies leeft. In deze periode van het jaar vallen molshopen vaak goed op in tuinen, weilanden, parken, of ook meer verscholen in het bos.
Tijdens het weekend van 8 en 9 februari nodigt Natuurpunt iedereen uit om mee te helpen om gegevens te verzamelen. Ook in Nederland verzamelen burgers tijdens dit weekend samen met de Nederlandse Zoogdiervereniging gegevens van de mol. Bij het Mollenweekend vorig jaar werden zo op één weekend tijd meer dan 3600 mollenwaarnemingen gemeld. Dat is méér dan het jaarlijks aantal waarnemingen op www.waarnemingen.be tijdens alle voorgaande jaren!
Hoe meedoen?
Afhankelijk van je tijd en ervaring met het melden van natuurwaarnemingen kan je op verschillende manieren meedoen.
Molshopen melden
Zie je een molshoop in je eigen tuin of elders? Registreer je waarneming via dit online meldpunt. Je kan eenvoudig een melding ingeven zonder dat je daarvoor moet registreren. Je kan ook een foto toevoegen bij je melding. Alle waarnemingen van over heel Vlaanderen zijn welkom. We zijn extra benieuwd naar de regio’s waar sinds 2002 nog geen waarnemingen van mollen of molshopen gemeld werden. Waar deze zogenaamde ‘zwarte gaten’ zich bevinden op de kaart, zie je hier.
Afwezigheid van molshopen melden
Aan geoefende waarnemers vragen we wat extra: registreer tijdens het mollenweekend of in de loop van februari en maart via de website www.waarnemingen.be en de mobiele apps Obsmapp of iObs zoveel mogelijk waarnemingen van molshopen én ook nulwaarnemingen op percelen waar je geen molshopen vindt (een nulwaarneming is een waarneming van een Mol waarbij het aantal gelijk is aan ‘0’). Om een molshoop te melden vul je bij soort Mol in en bij methode ‘andere sporen’. Hanteer voor de waarnemingen een schaal van 25 meter. Dat betekent dat je op minder dan 25 meter afstand niet telkens opnieuw een aanwezigheid of een nulwaarneming dient te melden.
Gestructureerd molshopen tellen
Wil je nog een stapje verder gaan in het verzamelen van gestructureerde mollengegevens? Volg dan bovenstaande methode, maar zet tijdens je mollenwandeling ook de routeregistratie aan in de mobiele apps Obsmapp of iObs. Een kort filmpje over hoe routeregistratie werkt, vind je hier.
Het Mollenweekend kadert in de gegevensverzameling voor de Vlaamse Zoogdierenatlas, een project van de Zoogdierenwerkgroep van Natuurpunt, waarmee de verspreiding van de zoogdieren in Vlaanderen in kaart wordt gebracht. De laatste Vlaamse zoogdierenatlas (Verkem et al., 2003) dateert al van 2003.
tekst: Annelies Jacobs (Natuurpunt Studie)
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief