Afbeelding
Dagpauwoog
Marianne Horemans

Doe mee met de lentevlinder challenge

28 feb 2024
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie

Van 1 maart tot 30 mei loopt de jaarlijkse lentevlinder challenge. Een warme oproep aan iedereen met een tuin en liefde voor deze prachtige insecten!

Welke vlindersoorten komen in het voorjaar voor? Met hoeveel individuen laten ze zich zien? Waar houden ze zich op? Natuurliefhebbers die de komende weken de vlinders in hun tuin willen bespieden om deze vragen te beantwoorden, stellen wetenschappers in staat om te analyseren hoe het staat met onze lentevlinders. 

Dankzij de door jou aangereikte observaties en die te vergelijken met resultaten uit vorige jaren, kunnen zij natuurbeschermers en de overheid adviseren welke maatregelen nodig zijn om bedreigde soorten te helpen. Ook de effecten op vlinderpopulaties door klimaatverandering komen zo aan het licht, denk maar aan de komst van de kolibrievlinder.

De vlinder challenge is ondertussen de tweede challenge van Natuurpunt dit jaar. De challenges van Natuurpunt zijn thematische campagnes die telkens focussen op bepaalde planten, dieren of schimmels die in verschillende periodes van het jaar te zien zijn. Citizen science dus, waarbij we als natuurliefhebbers met onze waarnemingen onderzoekers in staat stellen de toestand van de natuur te monitoren. Op die manier kunnen zij betrouwbaar advies en gepaste maatregelen voorstellen om onze biodiversiteit te beschermen en verbeteren.

Doe je graag mee aan dit onderzoek, maar ben je nog niet helemaal ingewijd in deze mooie insecten, vraag dan bij Natuurpunt je gratis vlindergids aan. Niet alleen leer je er de meest voorkomende soorten herkennen, je vindt er ook allerlei tips om je tuin vlindervriendelijk te maken en ze een steuntje in de rug te geven.

Vraag hier je gratis vlindergids aan: https://www.natuurpunt.be/pagina/vraag-je-gratis-vlindergids-aan 

De resultaten van je vlinderobservaties geef je door via het platform Waarnemingen.be. Op de website van Natuurpunt vind je alle informatie over hoe je dit doet. https://www.natuurpunt.be/pagina/waarnemingenbe