Door een inspanning van de provincie Antwerpen, de gemeente Duffel en Natuurpunt werd het natuurlijk overstromingsgebied van de Arkelloop en de Babbelsebeek fors uitgebreid. Deze voormalig rechte waterlopen werden verlegd en meanderen nu dwars door de Babbelbeekse Beemden in Duffel. Een herinrichting die zowel wateroverlast als verdroging moet tegengaan.
Van een rechte beek naar een kronkelende waterloop: de totale meanderlengte van de beek bedraagt momenteel 1,6 km. Dankzij dit waterhuishouding- en natuurinrichtingsproject kunnen de Babbelbeekse Beemden nog meer als een natuurlijke spons werken. Het water stroomt traag doorheen het gebied en heeft de kans om te infiltreren en zo het grondwater opnieuw aan te vullen. Wetlands zoals de Babbelbeekse Beemden kunnen ons wapenen tegen klimaatverandering. Ze houden water langer vast bij hevige regenbuien én in droge periodes. Wetlands zijn anderzijds ook belangrijk voor de opslag van CO2. Daarbij is het belangrijk dat het gebied niet uitdroogt.
Nieuwe meanders in de Babbelbeekse beemden (foto: provincie Antwerpen)
Door de inrichting van nieuwe meanders, poelen en de slibruiming van sloten worden er meer kansen gecreëerd voor planten en dieren. De slibruimingen hebben ervoor gezorgd dat er terug helder rossig mineraalrijk water in de beken staat. Er wordt verwacht dat ook waterplanten zoals waterranonkels en fonteinkruiden die in de jaren ’90 nog massaal in het gebied aanwezig waren opnieuw zullen opduiken. Nu al verschijnen er nieuwe vogelsoorten zoals witgatjes, oeverlopers en grote gele kwikstaarten. In het voorjaar vertoefden er drie zwarte ibissen en dit najaar werd een jonge grauwe klauwier waargenomen. Als kers op de taart werd moerassprinkhaan in het gebied aangetroffen.
De inrichtingswerken zorgen er ook voor dat de rietkragen en natte graslanden in het gebied in stand gehouden kunnen worden, deze laatste herbergen soorten als pijptorkruid, zomerklokje en zeegroene muur.
Natte natuur is heel kwetsbaar, maar anderzijds heeft het een hoge belevingswaarde. Om bezoekers te laten genieten van deze natuurpracht werden er extra vlonderpaden aangelegd en kunnen ze drie routes door het gebied volgen. Gezien de kwetsbaarheid van o.a. grondbroeders en reeën is het gebied echter niet toegankelijk voor honden.
Op de plaats waar de Arkelloop het gebied binnenstroomt werd er meer ruimte gegeven aan deze waterloop in het kader van een onthardingsproject. De gemeente Duffel ontving hiervoor subsidies van het departement Omgeving binnen het programma “Vlaanderen Breekt uit” evenals een BlueDeal-subsidie van de Vlaamse regering voor lokale hefboomprojecten rond natte natuur. Dit onthardingsproject sluit mooi aan bij de rest van de natuurinrichting.
Tekst: Rosan Heremans (Natuurpunt Beheer), Johan Asselberghs (Natuurpunt Oude Spoorweg)

Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief