Afbeelding
Grote bladsnijder op rolklaver
Rachel Poppe-Delmelle

Bloemenmengsels schieten vaak tekort, Natuurpunt komt met alternatief

18 apr 2025
Categorieën
Natuurbericht

Natuurpunt Studie onderzocht vorig jaar een aantal bloemenmengsels en kwam tot de conclusie dat de meeste mengsels weinig of geen plantensoorten bevatten die wilde bijensoorten aantrekken. Daarom sloegen Natuurpunt, Natagora, CJ Wildbird Foods en Ecoflora de handen in elkaar om een gloednieuw inheems bloemenmengsel samen te stellen voor bijen en andere insecten. Deze 10 zorgvuldig uitgekozen soorten geven de biodiversiteit in je tuin een boost.

De bijenspecialisten van Natuurpunt Studie onderzochten welke inheemse bloemen het vaakst bezocht worden door wilde bijen. Elke plantensoort kreeg een ranking en voor het nieuwe bloemenmengsel werden er 10 uit de top 30 geselecteerd. Er werden planten geselecteerd uit meerdere plantenfamilies, wat het ecologisch interessanter maakt en zorgt voor een lange bloeiboog heel de lente en zomer lang. 

Afbeelding
figuur bloemenmengsel
Natuurpunt

De juiste bloemen voor de juiste bijen

Door planten te kiezen uit verschillende families, komen meer bijensoorten aan hun trekken. De tonglengte van een bij en de diepte waarop nectar in een bloem zit, spelen hierbij een belangrijke rol. Zo bezoeken hommels vaker planten uit de vlinderbloemenfamilie, zoals gewone rolklaver, rode klaver en witte klaver. Zijdebijen daarentegen hebben een korte tong en kunnen enkel nectar verzamelen op planten waar nectar aan de oppervlakte zit, zoals wilde margriet of gewoon duizendblad. Daarnaast is ongeveer een derde van onze bijensoorten gespecialiseerd in het verzamelen van stuifmeel bij een beperkte groep planten – vaak binnen één plantengeslacht of -familie. Zo zijn pluimvoetbijen en paardenbloembijen gespecialiseerd in composieten, terwijl klaverdikpoten en lathyrusbijen zich richten op vlinderbloemigen. De ranonkelbij is dan weer afhankelijk van boterbloemen. 

Afbeelding
Tuinhommel op Rode klaver
Rachel Poppe-Delmelle
Tuinhommel op rode klaver.
Afbeelding
Figuur 2 bloemenmengsel
Natuurpunt

Nectarbar

Het bloemenmengsel trekt niet alleen een grote diversiteit aan bijensoorten aan, maar biedt ook heel wat lekkers aan dagvlinders, nachtvlinders en zweefvliegen. Zo kan het icarusblauwtje zijn eitjes leggen op gewone rolklaver en drinken ook heel wat andere graslandvlinders nectar bij deze topplant. Ook knoopkruid is een echte nectarfavoriet bij heel wat dag- en nachtvlinders. Zweefvliegen bezoeken met hun korte tongetjes dan weer vooral wilde margriet, madeliefje en gewoon duizendblad. 

Kortom, met dit bloemenmengsel sla je meerdere, euh vliegen in één klap. Niet alleen maak je je tuin fleuriger en klimaatresistenter, maar je biedt ook een uitgebreid buffet voor een reeks van onze meest bedreigde insectensoorten. Wil je een optimaal resultaat? Volg dan zeker goed de bijgeleverde zaaiinstructies!   

Opgelet: een bloemenmengsel wordt best enkel ingezaaid op plaatsen waar de natuurwaarden erg beperkt zijn, bijvoorbeeld op voormalige akkers of in nieuw aangelegde tuinen. Heel wat gazons in tuinen zijn immers al bloemrijk, maar komen vaak niet tot bloei door te vaak te maaien.

Tekst: Jens D’Haeseleer en Win Vertommen (Natuurpunt Studie)