10x winterwandelen in overstromingsgebied

Icon
Icoon - natuurgebied

Echte winterpret

Rivieren hebben ruimte nodig om te overstromen en zo de omliggende dorpen te beschermen. Door rivieren meer speelruimte te gunnen ontstaat prachtige natuur om te verkennen. Wie weet onder een winters laagje ijs.

Provincie Antwerpen

Vallei van de Nete en de Kleine Nete

Dit overstromingsgebied tussen Nijlen en Geel bestaat al sinds de jaren 80. Hier wordt nu volop aan verder gewerkt. De wetlands zijn het favoriete terrein van riet- en moerasvogels zoals de roerdomp en de kleine karekiet.
Het vijver- en moerasgebied Anderstad werd eind 2002 gekocht door Natuurpunt. Dankzij een samenwerkingsverband met de provincie Antwerpen werd het natuurgebied uitgebreid met het Stryckersbroek. Zo werden bijkomende vloeibeemden in beheer genomen door Natuurpunt. Dit gedeelte met verlaagde dijken overstroomt frequent bij overvloedige regenval en bij stormweer. Ook de Anderstadvijver fungeert als waterberging bij watersnood. Het gebeid is vrij toegankelijk op de wandelpaden.

Het Zennegat

Het nieuwe overstromingsgebied in Mechelen trotseerde in januari 2017 zijn eerste storm. Nu transformeert het Zennegat enkele keren per jaar van een natuurgebied met slikken en schorren naar een stormtijslikker. Getijdenatuur in volle ontwikkeling.
Tussen de Zenne en het kanaal Leuven-Dijle ligt Den Battelaer. Het is een thuis voor veel planten en dieren, waaronder de blauwborst, krakeend en moeras-vergeet-me-nietjes. Op de dijken kan je fijn wandelen en speuren naar dieren en planten. Den Battelaer is een mooie samenwerking tussen Natuurpunt en de overheid. Het OCMW van Mechelen gaf de percelen in Den Battelaer aan Natuurpunt in beheer. Op de dijken rond het natuurgebied kan je wandelen.

Provincie Limburg

Maaswinkel

Als het 's winters veel regent, voert de Maas tot 100 keer meer water af. Het is dus van levensbelang dat er langs de zomerbedding overstromingsruimte aanwezig is. Bij iedere overstroming zet de Maas een vruchtbaar laagje slib af. Daardoor vind je hier planten en dieren die elders in Vlaanderen zeldzaam zijn.

Vallei van de Herk

Doordat de Herk vroeger werd rechtgetrokken kregen gemeenten stroomafwaarts te kampen met wateroverlast. Daarom kreeg de beek opnieuw de ruimte om te meanderen en werden wachtbekkens aangelegd.

Provincie Oost-Vlaanderen

Oeverlopen van Kruibeke tot Temse

Toerisme Oost-Vlaanderen lanceerde een nieuwe belevingsgids met vijf wandelroutes langs de overs van de Schelde en de Durme. De gids loodst je langs de verschillende sigmagebieden. Neem je route 5, Tielrode, breng dan zeker een bezoek aan het natuurgebied Tielrodebroek. Het is gelegen aan de samenvloeiing van de Schelde en de Durme. Je kan er genieten van slikken en schorren, met rietkragen, wilgenbossen en uitgestrekte hooilanden. Veel watervogels, zoals eenden en blauwe reigers, hebben hier hun thuis.

Kalkense Meersen

Het natuurgebied is dooraderd met waterlopen die aansluiten op de Schelde of de Kalkenvaart. In alle sigmagebieden wordt aandacht besteed aan vismigratie. Ook hier keren oude bekenden terug naar waterlopen waar ze in geen tijden geweest zijn.

Provincie West-Vlaanderen

De Blankaart

De Blankaart ligt op het laagste punt van de IJzerbroeken. Bij overvloedige regenval worden de IJzerbroeken, een uitgestrekt gebied van 4000 hectare wei- en hooilanden, overstroomd door de rivier.

Grenspark Groot-Saeftinghe

Op de grens van Vlaanderen en Nederland, vlak bij de Westerschelde, vind je het Hedwige-Prosperproject. Hier geven we de Schelde extra ruimte om te stromen. Zo wordt niet enkel wateroverlast vermeden, maar ontwikkelt zich ook erg waardevolle getijdennatuur. Het project draagt bovendien bij tot de realisatie van een gigantisch getijdengebied: het Grenspark Groot-Saeftinge.
Het grenspark bundelt verschillende natuurgebieden waaronder het Verdronken Land van Saeftinge en de Hedwige- en Prosperpolder. Naast de robuuste natuurkern van zo een 4500 hectare wordt ook in de gemeenten Beveren, Sint-Gillis-Waas en het Nederlandse Hulst de natuur versterkt.

Provincie Vlaams-Brabant & Brussel HG

Doode Bemde

Water speelde hier altijd al een belangrijke rol, want overstromingen horen bij de natuurlijke processen van rivieren zoals de Dijle. Sinds 1989 zorgt de overheid ervoor dat de Dijle vrij kan meanderen. Zo blijven de voeten van de Leuvenaars droog bij hevige regenval.

De Grote Getevallei

strekt zich uit tussen Linter en Zoutleeuw. Hier wordt naarstig gewerkt aan het verbinden van de bestaande natuurgebieden tot één van de grootste open valleien van Vlaanderen. Die fungeert als een natuurlijke waterbuffer voor woon- en landbouwzones.