Vorse Beemden

Provincie Antwerpen

Wandelen in Vorse Beemden

Provincie Antwerpen heeft het laaggelegen perceel, gelegen op de kruising van de Vorse Beemden en de Medelaar, omgevormd tot een meer natuurlijke oeverzone voor het Groot Schijn. Daarbij werkt het perceel eveneens als een opbergplaats of opvangmogelijkheid voor overtollig water. Goed nieuws dus voor de omwonenden en de natuur: bij zware regenval vangt deze oeverzone immers meer water op en helpt zo wateroverlast voor andere omliggende gebieden te verminderen.

  • De Vorse Beemden is gelegen is naast een belangrijke recreatieve fiets- en wandelweg, en is voorzien van een overdekt rustpunt.
  • Het gebied is heel het jaar door toegankelijk.
  • Honden zijn welkom aan de leiband.

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Klein gebied: < 10 ha

Kaart van het gebied

Zien en doen

Wil je de Vorse Beemden verkennen onder leiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Gaby (03-383 65 26).

Dieren en planten

Je vindt er o.a. blauwe knoop , echte koekoeksbloem, knolsteenbreek, grote egelskop, echte valeriaan, grote waterweegbree, pijptorkruid, brede orchis...
Zet de tijd even stil en neem plaats op een bankje. Je zult ervan versteld staan wat de natuur allemaal op je net- en trommelvlies loslaat.

Over dit gebied

De Medelaarsloop, die in het Groot Schijn uitmondt, werd verlegd via een nieuwe kokerconstructie onder de Vorse Beemden, zodat die nu ook zijn weg vindt naar het nieuw ingerichte perceel. De oevers langs het Groot Schijn werden afgegraven om nog meer water te kunnen bergen en om plaats te maken voor typische moerasvegetatie.

Samen met het Klein Medelaarsbos, Bos Kwadestraat, Ruigte en Bos Kikkerpadje, Langvorstbos , Dreef Scouts, Driesheidse Beemd, Kannunik Ullensbos en Watermolen Scheurblok maken de Vorse Beemden deel uit van het project Schijnvallei Zoersel met een totale oppervlakte van ongeveer 16 hectare.

Wat doet Natuurpunt

Dit overstromingsgebied wordt beheerd door vrijwilligers van Natuurpunt Voorkempen. De oeverzone wordt jaarlijks één tot twee maal gemaaid zodat een soortenrijke moeras- en graslandvegetatie zich kan ontwikkelen. Aan de rand van het perceel zijn streekeigen bomen en struiken aangeplant en onderhouden. Soortenkenners van Natuurpunt brengen regelmatig de aanwezige biodiversiteit in kaart.

Afdeling

Vorse Beemden wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water