Visbeekvallei Beerse - Schrieken

Provincie Antwerpen

Wandelen in Visbeekvallei Beerse - Schrieken

In De Schrieken is het typische Kempense landschap goed bewaard gebleven. Tot voor de tweede wereldoorlog veranderde er haast niets aan het uitzicht van het gebied. Van nat naar droog vind je er laagveenmoeras met bloemrijke graslanden en broekbossen, eikenberkenbossen, vennen en heiden die naadloos in elkaar over gaan.

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Groot gebied: 50-100 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

Ontvang de kaart en de route

Ben je nog geen lid van Natuurpunt?

Word lid van Natuurpunt

En geniet van tal van voordelen.

Ga door zonder lidmaatschap

Ben je geen lid van Natuurpunt? Geen probleem, we mailen je een link van de route. Zo heb je die altijd in je mailbox.

2 routes

Schrieken Wandeling

wandelpad
6.18km
Gemiddeld 90 minuten wandeltijd

Verbindingsweg

wandelpad
2.94km
Gemiddeld 40 minuten wandeltijd

Startpunten

Visbeekvallei Beerse - Schrieken

Gierledijk 46
Vlimmeren
België

Visbeekvallei Beerse - Schrieken

Industrieweg 17
Beerse
België

Zien en doen

Wil je Schrieken verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met: 

Dieren en planten

In Schrieken vind je blauwborsten, bonte dikkopjes, hazelwormen, kruipwilgen, moerasvarens, waterpiepers, waterrallen, zwarte spechten en nog veel meer.

Over dit gebied

Het moerassige, centrale deel van De Schrieken is een mozaïek van hooiland, laagveenmoeras, struweel en broekbos. De hoger gelegen stukken zijn ofwel in gebruik als akker of cultuurgrasland, ofwel bebost met naaldhout.

Halverwege de 18de eeuw ligt Schrieken ingebed in een groot, aaneengesloten heidegebied. De valleien van de Diepteloop (ten westen) en Laakbeek (ten oosten) zijn herkenbaar als langgerekte stroken moerasland en broekbos. Momenteel is de Diepteloop een typische beekvallei van de Centrale Kempen met een afwisseling van natte graslanden, ruigten, loof- en naaldhoutbossen, heiderelicten, restanten van landduinen en cultuurlandschap.

De Schrieken zijn uniek omdat het Kempens landschap goed bewaard is gebleven. Tot voor de tweede wereldoorlog veranderde er haast niets aan het uitzicht van het gebied. Van nat naar droog vind je er laagveenmoeras met bloemrijke graslanden en broekbossen, eikenberkenbossen, vennen en heiden die naadloos in elkaar over gaan. Het typische landschap is ontstaan dankzij het samenspel van mens en natuur omdat het tot de eerste helft van de 20e eeuw van belang was voor de heidelandbouw. De heiden en landduinen werden intensief begraasd, de schapen werden gewassen in de vennen, de graslanden werden jaarlijks gehooid, er werd turf gestoken en het hout werd uit de bossen gehaald.

Wat doet Natuurpunt

Het complex van de Schrieken, Diepte en Epelaar in Beerse maakt deel uit van het Europees Habitatrichtlijngebied ‘Bos- en heidegebieden ten oosten van Antwerpen’ (5.240 ha). Duinheide, schraalland, vennen, droge en natte heide, blauwgrasland en alluviaal bos zijn de doelhabitats voor dit deelgebied. De lidstaten van de Europese Unie hebben zich ertoe verbonden om die bedreigde habitats te beschermen en waar nodig te herstellen. In dit geval neemt Natuurpunt dit voor zijn rekening en loopt er een Europees LIFE-project.

Natuurpunt voert in het gebied een actief aankoopbeleid. Eind december 2013 kon een perceel van ruim 1ha worden aangekocht met weekendverblijf en vijvers. De vijvers zullen worden omgevormd tot biodiverse poelen, het oorspronkelijk maaiveld hersteld en de aanwezige bouwsels afgebroken.

Bij het beheer van De Schrieken gaat ruime aandacht uit naar het herstel van de adderpopulatie. De soort kwam er tot eind jaren ’80 van vorige eeuw voor. In 2013 is ten zuiden van de Schrieken 5 ha landbouwgrond afgegraven om heide en schraalland te herstellen. Ten noorden van de Schrieken werden in 2014 dezelfde vegetatietypes over een oppervlakte van ruim 10 ha vanuit naaldhoutbos hersteld.

De Schrieken werden in 1991 als landschap beschermd. Natuurpunt was de drijvende kracht achter de bescherming van het gebied als landschap. Sinds de jaren ’80  worden de graslanden van de Schrieken gemaaid. Hierdoor zijn ze behouden gebleven. De graslanden dreigden echter te verdwijnen door verbossing vanuit de perceelsranden. In het kader van LIFE werd ruim 3 ha aan graslanden terug opengemaakt.

Afdeling

Visbeekvallei Beerse - Schrieken wordt beheerd door

Steun Natuurpunt

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water

Partners