Varkensputten
Wandelen in Varkensputten
De Varkensputten zijn een klein natuurgebied, gelegen in Westrode in het noorden van de gemeente Meise. Het bos is een overblijfsel van wat ooit een veel groter boscomplex was. Natuurpunt startte hier een nieuw project op om het gebied te beschermen.
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
Kaart van het gebied
Bereikbaarheid
- Het gebied is toegankelijke via het einde van de Breemweg in Westrode, Meise.
Zien en doen

Op stap met een gids? Boek een afspraak bij Stan.
Dieren en planten
De kans op een ontmoeting met een ree of vos is het grootste tijdens de schemering.
Over dit gebied
Varkens zal je hier niet meteen tegenkomen. De naam ‘Varkensputten’ verwijst mogelijk naar de plek waar varkens van een nabijgelegen boerderij zich in één of andere poel kwamen vermaken in de modder. Anderzijds kunnen de varkens hier ook wel aangetrokken geweest zijn door de eikels van dit eeuwenoude eikenbos. Eikels zijn immers erg geliefd bij heel wat dieren. Het is trouwens een historisch gebruik dat varkens het bos werden in gestuurd om er in de herfst de gevallen eikels te gaan eten. Dat was extra voedsel voor de winter begon. Zo’n tweehonderd jaar geleden was dit bos trouwens veel groter. Op kaarten uit de 18e eeuw zien we hier een bos dat minstens tien keer zo groot was. Deze kleine kern is een overblijfsel van de grote’ Bossen van Wolverthem’. We beschermen het dus best zo goed mogelijk.
Vandaag staan in het ongeveer 7 hectaren grote bos vooral Amerikaanse eiken, een invasieve exotische soort, die bovendien weinig interessant is voor de inheemse dierenwereld. Ter vergelijking: op een zomereik komen twintig keer meer wilde diersoorten voor dan op een Amerikaanse eik.
Wat doet Natuurpunt
Natuurpunt beheert nu 1,5 hectare van de Varkensputten. De vorige eigenaar kapte het bos. Natuurpunt zal hier zorgen voor meer biodiversiteit. Er worden honderden nieuwe bomen aangeplant met soorten als zomer- en wintereik, boskers, schietwilg, hazelaar en winterlinde. Langs de zuidzijde zal werk gemaakt worden van een voor vlinders, bijen en vogels aantrekkelijke zoom- en mantelvegetatie met bloem- en besdragende soorten zoals meidoorn, hondsroos, sporkehout en kardinaalsmuts.
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Varkensputten
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners

Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief