Molenberg
Beklim de uitkijktoren en geniet van vergezichten over Baal en Betekom
Bewonder de kunstzinnige spiraaltrap
Kom tot rust op de ijzerzandsteenblokken
Wandelen in Molenberg
- Elke eerste zondag van de maand is de molen geopend van 10u tot 17u. Dit is een ideale gelegenheid om de molen te komen bezichtigen en van het uitzicht te genieten samen met familie of vrienden.
- Dit stukje geschiedenis kan je bewonderen via holle wegen en kleine paadjes door het bos.
Toegankelijkheid
-
Leuk voor kinderen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
-
wandelpad
Kaart van het gebied
Download de kaart en de routes
Ontvang de kaart en de route
En krijg meteen toegang tot alle kaarten en routes.
Ga door zonder lidmaatschap
Ben je geen lid van Natuurpunt? Geen probleem, we mailen je een link van de route. Zo heb je die altijd in je mailbox.
2 routes
Kapellekeswandeling
Moorsemwandeling
Startpunten
Vertrekpunt Moorsemwandeling
Betekom
België
Vertrekpunt St.-Laurentiuskerk
Betekom
België
Bereikbaarheid
- Het gebied ligt tussen de Tremelosesteenweg, de Prof. Scharpélaan en de Grote Baan.
- Parkeren doe je best op de parking van GBS De Klimroos (Prof. Scharpélaan).
Zien en doen
De oude molen
In dit kleine gebied op de top van de heuvel staat de prachtige ruïne van een 16de-eeuwse windmolen. De cilindervormige molenromp bestaat uit een bakstenen kern omgeven door een mantel in ijzerzandsteen en Gobertange en is om velerlei redenen een uniek monument.
De oude molen bezoeken
Elke eerste zondag van de maand is de molen geopend van 10u tot 17u. Dit is een ideale gelegenheid om de molen te komen bezichtigen en van het uitzicht te genieten samen met familie of vrienden. Ook organiseert Natuurpunt Begijnendijk sfeervolle Molencafé's, waarbij de Molenberg het decor is voor een gezellig samenzijn bij kampvuur, met een bosbar en live muziek.
Alle info over activiteiten en de openmolendagen vind je op de Facebookpagina van De Oude Molen van Betekom of Natuurpunt Begijnendijk

Dieren en planten
Op de opengemaakte zichtassen groeien vandaag opnieuw brem, zandblauwtje en struikhei. Het hakhoutbos en de parkbomen zijn dan weer een paradijs voor talrijke zangvogels. Ook de kerkuilen zijn hier graag geziene gasten. Verder groeien er muurvarens op de ruïne en kan je hier ook valken spotten.
Over dit gebied
De Molenberg is een 38m hoge heuvel die grotendeels bebost is en waar Natuurpunt op zo'n 1,5 hectare in eigendom aan natuurbeheer doet. Het grootste blok daarvan ligt tussen de zuidelijke en westelijke holle weg.
Op dit perceel, waar op de top van de heuvel ook de Oude Molen staat, heeft de vereniging twee zichtassen opengemaakt; Richting zuiden vanaf de molenruïne is er een hooiland met Brem en struweel van Meidoorn; Zo heb je zicht op Betekom-dorp en de Demervallei. De westelijke zichtas geeft dan weer zijn geheimen prijs van boven in de uitkijktoren. Zo heb je over het lagere hakhoutbos zicht richting Tremelo - Keerbergen en bij helder weer tot in Mechelen; Vanaf 2013 werd het door invasieve exoten overwoekerde bos omgevormd tot een gevarieerd (in soorten en leeftijden) parkbos met open zones.
Boomsoorten die het hier goed doen zijn Zomereik, Robinea, Esdoorn, Tamme Kastanje, Prunus en na aanplant: Beuk, Haagbeuk, Hazelaar, hondsroos, Meidoorn en Spork.
Havikskruid, Zandblauwtje, Muurvaren en brem zijn enkele bijzondere planten die je op de Molenberg kan vinden.
Fietsers zijn welkom op de bestaande paden, maar respecteer aub de wandelaars (altijd voorrang) en maak geen nieuwe weggetjes.
Af en toe gaat er een beheerwerkdag door waar je aan kan deelnemen. Die data vind je op sociale media of je kan je abonneren op de nieuwsbrief van Natuurpunt Begijnendijk (zie contact).
Geschiedenis van de molenruïne
De oude molen van Betekom is een monument met een bijzondere uitstraling. Niet alleen is het één van de oudste molens in de Benelux, het is ook de enige windmolen in diestiaan ijzerzandsteen ter wereld.
De molen werd in de loop van de 16de eeuw gebouwd en fungeerde tot het begin van de 20ste eeuw als graanmolen. Dat de molen een belangrijke economische rol speelde, kan vandaag nog steeds afgeleid worden uit het landschap. Het verkeer van en naar de molen deed immers vier holle wegen in de heuvelflanken ontstaan, die in de vier windrichtingen wijzen.
De molen en Molenberg waren ook strategisch belangrijk. De kale heuveltop en de windmolen boden een vergezicht op de Demervallei en de Zuiderkempen en in tijden van oorlog werden de heuvel en molen dan ook gebruikt als uitkijkpunt door de dorpelingen en passerende soldaten.
In zijn lange geschiedenis liep het gebouw meer dan eens averij op en bleef ook niet gespaard van erger onheil. In juli 1831 brandde de molen af als gevolg van een ongeluk. Enkel de stenen constructie bleef overeind. Wegens zijn economische belang werd hij nadien terug maalvaardig gemaakt. Bij het uitbreken van de eerste wereldoorlog brandde de molen opnieuw volledig uit. Omdat de eigenaar het niet rendabel vond om de molen terug op te bouwen, overleeft hij sindsdien als ruïne.
In 1991 kon een groep sympathisanten een klein perceeltje aankopen met daarop de molenruïne. In 1993 volgde de bescherming van de ruïne als monument en van de molen en omgeving als dorpsgezicht. Door de jarenlange verloedering verkeerde de ruïne echter in een slechte toestand en drong een grondige aanpak zich op
Na een aftakelingsproces van meer dan 100 jaar en dankzij de inzet van de Molenwerkgroep en Natuurpunt Begijnendijk kon in het najaar van 2021 met de consolidatie van de molenromp gestart worden. In het voorjaar van 2022 werden een trap, uitkijkplatform en dak aan de molen toegevoegd volgens ontwerp van Thierry Lagrange van ALT architectuur.
De houten trap in Franse eik is een kunstwerk op zichzelf. Het is een dubbele helix met 45 treden die toelaat dat mensen die naar boven gaan niet gehinderd worden door zij die naar beneden komen. De indrukwekkende trap refereert naar het historische binnenwerk van de molen dat samen met de molenkap bevestigd was aan een centrale as die in de richting van de wind kon gedraaid worden. Via de trap kan de bezoeker kennis maken met de binnenzijde van het monument. Het uitkijkplatform geeft een mooi uitzicht op de groene omgeving rond de molen en twee zichtassen bieden een verdere blik op Betekom, de Demervallei en het buurdorp Baal. Het houten dak behoedt het platform en de trap tegen regen en is van groot belang om de ruïne te beschermen tegen verdere erosie.
Door de werken kon de aftakeling van dit fraaie monument gestopt worden en heeft de oude molen van Betekom opnieuw een mooie toekomst. Ook op toeristisch vlak biedt de geconsolideerde ruïne heel wat potentieel.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Molenberg
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners

Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief