Krankebossen
Wandelen in Krankebossen
De Krankebossen, ‘’t Broek’ voor de bevolking, ontleent zijn naam aan de historische eigenaar. De instelling van de Mechelse begijnen die instonden voor de verzorging en opvang van zieken en gewonden.
-
De Krankebossen zijn bereikbaar langs een pad vertrekkend vanuit de Berkenstraat (ter hoogte van huisnummer 34).
-
Vanop het pad zijn de hooilanden mooi te overzien, inclusief de zone met dotterbloemen.
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
-
wandelpad
Kaart van het gebied
Download de kaart en de routes
Ontvang de kaart en de route
En krijg meteen toegang tot alle kaarten en routes.
Ga door zonder lidmaatschap
Ben je geen lid van Natuurpunt? Geen probleem, we mailen je een link van de route. Zo heb je die altijd in je mailbox.
1 routes
Rode wandeling
Startpunten
Krankebossen
Beerzel
België
Zien en doen

Wil je Krankebossen verkennen onder leiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Joke (0479-44 39 58).
Dieren en planten
Bijzondere planten zijn dotterbloem, holpijp, egelboterbloem, wilde bertram, watermunt, scherpe zegge, valse voszegge en moeraszegge. Bijzondere diersoorten zijn ree, steenuil, bosrietzanger, roodborsttapuit, roerdomp, oranjetipje, koevinkje, glimworm en grootoorvleermuis.
Over dit gebied
De Krankebossen is een overblijfsel van het Waverwoud. In de vroege middeleeuwen strekte het Waverwoud zich uit tussen Nete en Dijle. Het bestond uit venen, bossen en open, heideachtige stukken. Natte en drogere stukken wisselen elkaar af. Vroeger deden de droge delen dienst als akker. Vochtigere terreinen werden ingenomen door bosjes en natte hooilanden. Ook vandaag is die structuur nog grotendeels aanwezig. Het eigenlijke natuurgebied is gelegen in de bronzone van de Itterbeek, die behoort tot het Netebekken.
De Krankebossen liggen ten noorden van de Beerzelberg, een 51 meter hoge getuigenheuvel, die pal op de waterscheiding tussen het Dijle- en Netebekken ligt. Ze vormen het kwelgebied van deze berg. Natte en drogere delen wisselen elkaar hier af. Vroeger deden de droge delen dienst als akker. Vochtigere terreinen werden ingenomen door bosjes en natte hooilanden. Ook vandaag is deze structuur nog grotendeels aanwezig. Het eigenlijke natuurgebied is gelegen in de bronzone van de Itterbeek.
Wat doet Natuurpunt
De doelstellingen voor dit gebied zijn een combinatie van natuur- en cultuurbeheer. Ze vallen grotendeels samen met het versterken van de verschillende ecosysteemdiensten waar we als mens veel baat bij hebben. Zo wordt er gefocust op het verbeteren van de natuur en de biodiversiteit.
De populierenaanplantingen worden gekapt zodat de ondergroei alle kansen krijgt en langzaam evolueert tot elzenbroekbos. In de twee natste zones wordt gestreefd naar het behoud en de ontwikkeling van kernzones met broekbos en natte ruigte. De vochtige graslanden rondom de boskernen evolueren tot biodiverse en landschappelijk waardevolle graslanden, met plaatselijk enkele haagkanten en heggen.
Het merendeel van het perceel zal waarschijnlijk evolueren naar een vochtig zuur eikenbos zolang het met rust gelaten wordt. Rond de poel werd de sparrenaanplant verwijderd, daardoor heeft de vijver zich langzaam tot een eutrofe plas met fonteinkruiden ontwikkeld.
Contact
Iets te melden? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Krankebossen
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners

Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief