Geelstervallei
Wandelen in Geelstervallei
De Geelstervallei dankt haar naam aan het voorkomen van de bosgeelster (Gagea lutea). Die vind je op slechts enkele plaatsen in Vlaanderen, zoals hier langs de oevers van de Molenbeek. De Molenbeekvallei, met een mozaïek van eeuwenoude hooilanden, bosjes en weelderig bloeiende ruigtes, strekt zich hier breed uit.
-
Het natuurgebied is het hele jaar vrij toegankelijk op de paden.
-
Laarzen zijn onontbeerlijk in het winterhalfjaar! In de zomer volstaan stevige wandelschoenen.
-
Aangelijnde honden zijn welkom.
De wandelroute Wijmenierpad verwijst naar een oude ambacht, het oogsten van wijmen of jonge wilgentakken door mandenvlechters. De wandeling vertrekt aan de vroegere woonst van de laatste mandenvlechter, nu een taverne met dezelfde naam.
De wandelroute Sterretjespad vertrekt aan de Oude Mol, het oudste café van Impe, en verwijst naar het veelvuldig voorkomen van speenkruid, een typische voorjaarsbloeier.
Toegankelijkheid
-
Leuk voor kinderen
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
-
wandelpad
Kaart van het gebied
Download de kaart en de routes
Ontvang de kaart en de route
En krijg meteen toegang tot alle kaarten en routes.
Ga door zonder lidmaatschap
Ben je geen lid van Natuurpunt? Geen probleem, we mailen je een link van de route. Zo heb je die altijd in je mailbox.
4 routes
Wijmenierpad
Alternatief bij nat weer
Rond de Geelstervallei
Sterretjespad
Startpunten
Vertrekpunt De Wijmenier
Impe
België
Vertrekpunt kerk Impe
Impe
België
Dieren en planten
De Geelstervallei dankt haar naam aan de bosgeelster (Gagea lutea), die op nog slechts enkele plaatsen in Vlaanderen voorkomt. Samen met de ijsvogel en de grote gele kwikstaart overleeft ze hier langs de oevers van de Molenbeek.
Glanshaver, vossenstaart, pinksterbloem en moerasspirea maar ook zeldzame soorten zoals spits havikskruid verwijzen naar het rijke graslandverleden. Steenuilen broeden in de oude knotwilgen en de jonge bossen met alomtegenwoordige populieren worden steeds gevarieerder met bloeiende struiken in de rand en zones met veel dood hout.
Over dit gebied
Het mozaïeklandschap van de Geelstervallei, geboetseerd door de dynamiek van de Molenbeek, herbergt ontelbare planten- en diersoorten en zal ook jou bekoren. Natuurpunt werkt hier aan meer variatie in het bos, meer bloemen tussen het gras, rust voor vogels en reeën, voedsel voor bijen en vlinders en nog veel meer.
Oude plaatsnamen zoals Grote Meers en Kerkmeers verwijzen naar frequent overstroomde graslanden. Die zijn nog her en der op kleine schaal in hun authenticiteit bewaard. Vanaf de jaren 1950 fragmenteren populierenplantages de meersen. Geleidelijk evolueren ze naar gevarieerde bossen met een grote biodiversiteit. Onvervangbare kleine landschapselementen zoals houtkanten, vlechtheggen en bloemenrijke bermen maken het gebied nog gevarieerder.
De historische graslanden met subtiel reliëf overstromen hier nog steeds regelmatig. Natuurpunt ijvert voor het behoud van de cultuurhistorische en ecologische waarde van het gebied, bouwt verder aan de kleinschaligheid en grote variatie en creëert met specifiek natuurbeheer kansen voor kwetsbare planten en dieren.
Enkele delen van de Geelstervallei zijn van oudsher bosrijk. Na een korte periode van ontbossing zorgde de opkomst van de populierenteelt opnieuw voor een groeiende bosoppervlakte. Begin de jaren zeventig van vorige eeuw schoten echter ook buitenverblijfjes als paddenstoelen uit de grond. De stadsvlucht van “natuurliefhebbers” bracht helaas ook heel wat bouwafval en exotische plantensoorten met zich mee. Vrijwilligers van Natuurpunt werken gelukkig onvermoeibaar aan het herstel van ecologisch waardevol bos.
Wees je er goed van bewust dat je een overstromingsgevoelige vallei doorkruist. Modder hoort er zeker bij. Het water van de Molenbeek en haar zijbeken Wellebeek, Overimpebeek en Zijpbeek is nooit veraf. De meest waardevolle plekken zijn de ruige moeraszones. Daar kan je in alle rust van de natuur genieten. Met wat geluk spot je een ijsvogel, kleine bonte specht of grote gele kwikstaart!
Wat doet Natuurpunt
Samen creëren we meer bos
We hebben dringend meer bos nodig, voor onze biodiversiteit, ons klimaat en ons eigen welzijn.
Overal in Vlaanderen willen Natuurpunters bos planten. Ze hebben de kennis en de goesting, maar missen nog centen. Met elke € 10 die jij schenkt kunnen zij 4 m2 bos realiseren. Mét 3 garanties: slim aangeplant, goed beheerd en eeuwig beschermd!
Contact
Heb je iets te melden over het natuurgebied? Zijn er wandelbordjes verdwenen? Bezorg ons je feedback.
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Geelstervallei
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners

Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief