Dommelvallei

Provincie Limburg

Mooie bloemenrijke hooilanden zgn. blauwgraslanden

Samenvloeiing Dommel en Bollisenbeek

Meerdere wandelroutes o.a. langs de grafheuvels van Molhem

In het voorjaar op haar mooist

Wandelen in Dommelvallei

Laat je verrassen door de pure schoonheid van de valleien van Bollisenbeek en de Dommel ; verborgen parels in de Kempen! Dit prachtige natuurgebied, dat zich uitstrekt van Wijchmaal, Peer, Hechtel-Eksel tot Pelt nodigt je uit voor een ontspannende en afwisselende wandeling door een mozaïek van landschappen. Van schilderachtige hooilanden en elzenbroekbossen tot rietvelden, visvijvers en met houtkanten omzoomde akkers. Hier ervaar je de natuur in haar volle glorie.

Trek je wandelschoenen aan en verken de kronkelende paden met je verrekijker in aanslag!

Natuurpunt heeft een prachtig wandelpad aangelegd tussen Eksel (Hoksent) en Peer (Molhem), nabij de samenvloeiing van de Dommel en de Bollisenbeek. Hier geniet je van knuppelpaden, nieuwe wandelwegen en twee bruggen die je naar de mooiste plekjes van het gebied brengen. De Dommeldalroute leidt je langs de mysterieuze grafheuvels van Molhem en laat je het gebied op een unieke manier beleven. 

De Dommelvallei herbergt bijzondere, zeldzame en kwetsbare natuur, waaronder de kleurrijke blauwgraslanden, een zeldzaam Europees habitattype. Hier bloeien wilde bloemen en leven tal van vogelsoorten, amfibieën en insecten in harmonie met het landschap. 

Dankzij het Europees Veenherstelproject Peat Pals for Life wordt hier in 2025-2028 gewerkt aan het beschermen van het veenlandschap en blauwgraslanden. Blauwgraslanden zijn bijzonder omdat het de armste, schrale hooilanden zijn met de rijkste natuurlijke vegetatie die voorkomen op natte gronden, overwegend in beekdalen en laagvenen.

Handige info voor je bezoek: 

  • Het gebied is het hele jaar vrij toegankelijk via de wandelpaden. 
  • Er zijn meerdere wandelroutes en mogelijke startpunten. 
  • Op dit moment wordt er gewerkt aan de aangeduide wandelingen en de wandelinformatie in dit gebied. Omdat het gebied op sommige plaatsen zeer nat is kan het zijn dat er plaatselijke aanpassingen zullen gebeuren.  
    > Bekijk de volledige wandelfolder  (klik op 'wandelfolder') 
  • Laarzen of stevige wandelschoenen zijn aangeraden, vooral tijdens natte periodes. 
  • Enkel aangeleinde honden zijn welkom. 

Toegankelijkheid

  • Laarzen of stevige schoenen aanbevolen

  • Honden zijn welkom aan de leiband

Eigenschappen

Zeer groot gebied: > 100 ha
  • wandelpad

Kaart van het gebied

Ontvang de kaart en de route

Ben je nog geen lid van Natuurpunt?

Word lid van Natuurpunt

En geniet van tal van voordelen.

Ga door zonder lidmaatschap

Ben je geen lid van Natuurpunt? Geen probleem, we mailen je een link van de route. Zo heb je die altijd in je mailbox.

1 routes

Groene wandeling

wandelpad
7.58km
Gemiddeld 110 minuten wandeltijd

Startpunten

Dommelvallei

Schansdijkstraat
Eksel
België

Zien en doen

De samenvloeiing van water en land creëert een thuis voor talloze dier- en plantensoorten en zorgt voor een afwisselende, boeiende wandeling. De afwisseling tussen natuur en kleinschalige landbouw laat zien hoe deze gebieden door de eeuwen heen met elkaar verweven zijn. Dit contrast maakt de wandeling extra boeiend: van de rust en biodiversiteit langs het water tot de uitgestrekte velden waar het ritme van de seizoenen zichtbaar is. Ervaar de rust, bewonder de biodiversiteit en geniet van de schoonheid van de valleien als verborgen parel in dit unieke landschap.

Broedseizoen

Draag tijdens het broedseizoen (15 maart-15 juni) extra zorg voor de dieren en de natuur.

  • Blijf zeker nu op de wandelpaden. 
  • Houd je hond altijd, kort aan de leiband.
  • Houd afstand van dieren en hun kleintjes. 
  • Vind je afval? Neem het a.u.b. mee naar de afvalbak. 

Wil je de Dommelvallei verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Neem via mail contact op met onze vrijwilligers.

Dieren en planten

De graslanden langs de overgang van droge naar natte bodem zijn van uitzonderlijk belang op Europese schaal. Ze herbergen zeldzame vegetatietypes, zoals blauwgraslanden, waar soorten groeien als trilgras, blauwe knoop en een verscheidenheid aan orchideeën – planten die elders in Vlaanderen bijna verdwenen zijn. Op de natste delen van de vallei, waar het grondwater opwelt, ontwikkelen zich soortenrijke elzenbroekbossen. Vooral in het vroege voorjaar is het landschap betoverend gekleurd en vormt het een feest voor bijen, amfibieën en weidevogels.

Verschillende vogelrichtlijnsoorten vinden hier voedsel, rust of broedplek. Denk aan de blauwborst, waterral, boompieper, misschien ook wel een grauwe klauwier en wielewaal – soorten die afhankelijk zijn van een mozaïek van natte graslanden, rietlanden en struweel. Ook zoogdieren zoals ree, haas, de gewone dwergvleermuis zijn in het gebied aanwezig.

Hun aanwezigheid benadrukt het belang van aaneengesloten, goed beheerde natuurgebieden .

Het behoud en het herstel van deze zeldzame leefgebieden is dan ook cruciaal – niet alleen voor soortenbescherming, maar ook voor de waterkwaliteit, natuurlijke koolstofopslag en klimaatadaptatie in de regio.

Over dit gebied

Eind vorige eeuw verdween de heide hier snel. Slechts hier en daar kleuren nog enkele plukjes paars in de nazomer. Met het verdwijnen van de heide vertrokken ook de typische planten en dieren. Om dit proces tegen te gaan, werden de heidegebieden ecologisch met elkaar verbonden. Natuurpunt verwijderde een soortenarm bos en de zure humuslaag, waardoor een een 3 hectare groot heidegebied ontstond. Heidesoorten zoals boomleeuwerik, boompieper, kleine parelmoervlinder en blauwvleugelsprinkhaan keerden al terug. In de komende jaren zullen zeker ook andere heidesoorten volgen.

Wat doet Natuurpunt

Sinds 1989 werken maar liefst 4 Natuurpunt-afdeling samen rond de vallei van deze beek en haar belangrijkste zijbeek: de Bollisserbeek. Door hermeanderingsprojecten en een natuurlijker beekbeheer keert de natuur er op spectaculaire wijze terug. De hooilanden leveren een bloemen- en vlinderpracht op, met voor Vlaanderen erg zeldzame zogenaamde ‘blauwgraslanden’, met honderden orchideeën.

Dankzij Europese steun via o.a. het LIFE Dommeldal-project, kon al heel wat worden gerealiseerd: percelen maaiklaar maken, jonge bossen verwijderen en zeldzame blauwgraslanden terug laten bloeien. En dat werpt zijn vruchten af: orchideeën, dotterbloemen en duizenden margrieten kleuren weer het landschap.

Natuurakkers worden ingezaaid met veldgewassen zoals boekweit of rogge. Er worden geen mest- of sproeistoffen gebruikt en het graan wordt niet geoogst. Op de natuurakkers laat Natuurpunt ook plaats voor eenjarige kruiden: klaprozen, kamille, wikke, ... Tijdens de bloeiperiode zal je heel wat insecten zien vliegen op de akker. Ze zoeken er naar nectar en stuifmeel. In de herfst en de winter komen er heel wat zaadetende vogels langs om een graantje mee te pikken.

Op schrale bodems ontstaan nu weer zeldzame bloemrijke graslanden die lokken bijen, vlinders en zaadetende vogels.

Vandaag wordt verder gebouwd aan de toekomst, met o.a. het nieuwe Europese project Peat Pals for Life (2025–2028). We herstellen natte natuur, sluiten oude grachten en vijvers af, en zorgen voor de juiste waterstand zodat trilveen, overgangsveen en bloemrijke hooilanden opnieuw kansen krijgen voor nog meer laagveen en blauwgraslanden die op elkaar aansluiten. Wil je meer weten over het project 'Bescherming van het veenlandschap' klik dan hier

Het behoud en het herstel van deze zeldzame leefgebieden is dan ook cruciaal – niet alleen voor soortenbescherming, maar ook voor de waterkwaliteit, natuurlijke koolstofopslag (in het veen) en klimaatadaptatie in de regio.

Afbeelding
dommelvallei_-_weiland_met_koekoeksbloemen_3-TG
TG

Meehelpen?

Steek de handen uit de mouwen voor de natuur!

Wil je de Bollisenbeek en Dommelvallei niet alleen bewonderen, maar ook helpen groeien en bloeien? Sluit je aan bij onze gezellige beheerwerken! Regelmatig pakken we samen een stukje van de vallei aan om het landschap te herstellen, de biodiversiteit te versterken en de natuur een duwtje in de rug te geven.
Of je nu één keer meedoet of vaker langskomt, alle hulp is welkom! Geen ervaring nodig, gewoon zin om buiten bezig te zijn en samen met anderen iets moois te doen. We zorgen voor begeleiding, materiaal én een fijne sfeer.
Doe mee met onze activiteiten en maak het verschil!  Meer weten? Neem vrijblijvend contact op.  U krijgt dan uitnodigingen in uw mailbox met de bijzonderheden.

Wil jij ons helpen?

💚 Word vrijwilliger
💧 Help mee met maaien, tellen of gidsen
🌿 Of kom gewoon eens mee genieten

Kom eens meedoen! Meer weten? Neem contact op via mail of kom naar  onze activiteiten en spreek ons aan. 

Contact via :  natuurpunthechteleksel@gmail.com  met vermelding Meehelpen in de valleien van de Bollisenbeek en Dommel  of rechtstreeks een berichtje aan 

Gunter (conservator)

Steun Natuurpunt

  • Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
  • Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project

Word lid van Natuurpunt

  • Bescherm de natuur
  • Ontvang de Fiets- en Wandelgids
  • Krijg korting bij onze partners

Ja, ik word lid van Natuurpunt

Afbeelding
Wandelaars aan het water