Broekbeke
Kronkelende beek
Grote gele kwikstaart en ijsvogel
Lentebloeiers
Wandelen in Broekbeke
Dit is een nieuw natuurgebied. Natuurpunt kon nog maar net haar eerste gronden verwerven, in het Blauwbos in Mere.
Er is nog geen uitgestippelde Natuurpuntwandeling door het gebied. Maar hieronder vind je enkele suggesties. Laarzen of stevige schoenen zijn aanbevolen. De wandelpaden zijn bijna heel het jaar zeer nat! De meeste paadjes zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Honden zijn welkom aan de leiband.
- Je kan een deel van het gebied verkennen via de wandelknooppunten. Bijvoorbeeld deze route van 7km. Start aan de Wilgendries 4 in Mere en wandel langs de knooppunten: 42 – 43 – 41 – 39 – 37 – 34 – 38 – 40 – 42
- Mogelijke niet-bewegwijzerde routes die door verschillende delen van het natuurgebied gaan:
- Routeyou 1: een wandeling van 5,5 km met vertrekpunt Wilgendries 4 in Mere
- Routeyou 2, een wandeling van 3,7 km met vertrekpunt de parking in de Loskadestraat in Mere
- Routeyou 3, een wandeling van 3 km met vertrekpunt de parking aan de kerk van Erpe
- De gemeente Erpe-Mere stippelde enkele wandelingen uit die elk een stukje door het gebied gaan: Wandeling 1, 2, 3, 6, 10. Meer info
Toegankelijkheid
-
Laarzen of stevige schoenen aanbevolen
-
Honden zijn welkom aan de leiband
Eigenschappen
Kaart van het gebied
Bereikbaarheid
Broekbeke is een nieuw natuurgebied in Erpe-Mere dat tot doel heeft om verbindingsnatuur te creëren tussen de gevestigde natuurgebieden Honegem en Den Dotter. Het gebied is langgerekt over een groot deel van Erpe, Mere en Aaigem. Natuurpunt kon nog maar net haar eerste gronden verwerven, in het Blauwbos in Mere. Help jij mee om onze aankopen te financieren?
Zien en doen
Verken het gebied via de wandelsuggesties bovenaan op deze pagina. Ook de Motte van Erpe, die sinds 2023 eigendom is van de gemeente Erpe-Mere, ligt in het projectgebied. Op de website van de gemeente Erpe-Mere lees je over deze bezienswaardigheid: Te Erpe, in het centrum van het dorp, op 200 m ten noorden van de kerk staat op het domein van de familie D’Hondt een ronde heuvel, in de volksmond gekend als de Kasteelberg. Het is eigenlijk een motte, een in de middeleeuwen kunstmatig aangelegde heuvel waarop een kasteel gebouwd was: een castrale motte dus. De motte van Erpe is één van de best bewaarde en tevens één van de grootste van België en Nederland. Meer lezen

Wil je graag met een gids op stap in Broekbeke? Contacteer ons dan zeker! We nemen je graag mee doorheen Broekbeke om de natuur te gaan verkennen.
Dieren en planten
Wanneer je wandelt langs de beek, toont de ijsvogel zich soms als een blauwe flits. Kijk aan de stroomversnellingen aan de watermolens zeker uit naar de grote gele kwistaart. Die is alomtegenwoordig.
Dankzij de vele knotwilgen vindt ook de steenuil een thuis in het gebied.
Insecten smullen van de nectar van de bloemen in het gecontroleerd overstromingsgebied en de vele bloemenrijke bermen.
Een pareltje om niet te missen is het bosje langs de straat “Visser”. Naast de meer courante lentebloeiers zoals daslook en slanke sleutelbloem is de eenbes nergens anders in de wijde omgeving zo goed te zien.
Over dit gebied
Dwars door de gemeente Erpe-Mere stroomt een prachtige natuurlijke levensader: de Ter Erpenbeek, ook wel bekend als “Molenbeek”. De beek zorgt voor een groene long dwars door de gemeente. Langs deze beek vind je nog drie oude watermolens: de “Van Der Biestmolen” (in Erpe), de “De Graevemolen” (Mere) en de “Molen Ten Broeck” (Mere). De omgeving rond deze laatste molen wordt op oude kaarten vermeld als “Brouckbeke”. De 2 delen van dit woord verklaren de naam voor dit natuurgebied: enerzijds de beek, en daarnaast broek, dat staat voor een laaggelegen gebied dat blijvend nat is. De naam verraadt alvast dat je het gebied best met aangepast schoeisel verkent. Maar doe zeker de moeite, want in het gebied vind je ook een grote diversiteit aan natte natuur: dotterbloemgrasland, elzenbroekbosjes, kleine stukjes moeras.
Grote delen van het landschap zijn amper gewijzigd sinds de 17e eeuw. Er zijn nog relatief veel kleine landschapselementen zoals houtkanten, bomenrijen en oude knotwilgen. Toen graaf Ferraris de kaarten van de Oostenrijkse Nederlanden opmaakte (1771-1778), tekende hij een groot deel van het gebied als bos. Een stukje daarvan kan je hier vandaag nog steeds bewonderen: oud eiken-haagbeukenbos met lentebloeiers, waarvan de zeldzame eenbes de meest bijzondere is.
Ten slotte word je in Erpe uitgenodigd om de “Kasteelberg” te bezoeken. Deze motte werd voor het eerst vermeld in de 11de eeuw en is één van de best bewaarde en tevens één van de grootste mottes van België en Nederland.
Broekbeke is een nieuw natuurgebied in Erpe-Mere dat tot doel heeft om verbindingsnatuur te creëren tussen de gevestigde natuurgebieden Honegem en Den Dotter. Natuurpunt Erpe-Mere kon pas onlangs de eerste gronden verwerven, in het Blauwbos in Mere. Help jij mee om onze aankopen te financieren?
Wat doet Natuurpunt
Natuurpunt Erpe-Mere kon pas onlangs haar eerste gronden in dit gebied verwerven. Het natuurbeheerplan moet nog opgesteld worden.
Meehelpen?
Wil je graag betrokken worden bij Broekbeke en/of Natuurpunt Erpe-Mere? Laat het ons weten via natuurpunt.erpemere@gmail.com
Steun Natuurpunt
Doe een gift voor Broekbeke
- Giften vanaf €40 zijn fiscaal aftrekbaar
- Jouw gift gaat rechtstreeks naar je gekozen project
Word lid van Natuurpunt
- Bescherm de natuur
- Ontvang de Fiets- en Wandelgids
- Krijg korting bij onze partners

Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief