Op deze pagina:
- Nieuw: Vraagetaan...
- Lezing: De natuur in ... met Joeri Cortens
- Comedyvoorstelling: Flirten in het groen
- Lezing: Vogels
- Lezing: de zintuigen van vogels
- Lezing: de Nachtegaal
- Lezing: De levende tuin
- Lezing: Eetbaar, giftig én geneeskrachtig: de wonderlijke wereld van paddenstoelen
- Lezing: Natuur in muziek, muziek in natuur
- Lezing: Is biodiversiteit hot? Wat doet klimaatverandering met onze natuur?
- Lezing: De Spons-speech: hoe wordt Vlaanderen weer een spons?
- Lezing: Van weer-praatje tot klimaat-wetenschap
- Lezing: Natuur op doktersvoorschrift
- Vragen over de inhoud?
Nieuw: Vraagetaan...
…. Joeri, Bas of Hans? Bij de Natuuracademie hebben we verschillende experts die heel graag op echt al je vragen rond natuur willen antwoorden.
Wat wilde jij altijd al weten over vogels? Waarom die kunnen vliegen? Hoe ver ze kunnen zien? Of over bijen? Welke er wel en niet steken? Of een bijenhotel wel helpt? Of over planten? Kunnen die praten? Is een paddenstoel nu wel of geen plant, en waarom? Of, wat is de allergrootste boom? Hoe werkt de natuur eigenlijk en wat doet Natuurpunt allemaal in die natuurgebieden? Of wat is nu en verschil tussen weer en klimaat? En als het een beetje warmer wordt, da’s toch gezellig?
Onze zeer ervaren en enthousiaste lesgevers Bas (vogels), Joeri (alles), Jens (natuur algemeen), Hans (planten, paddenstoelen en bomen) en Benno (klimaat) komen heel graag naar je toe. En beantwoorden graag de meest gewone, bizarre of moeilijkste vragen van kinderen, jongeren en volwassenen. Het concept is simpel: jullie vragen, zij draaien.
Duur: 1 tot 3u (afhankelijk van beschikbare tijd & pauze)
Locatie: School, bib, cultuurhuis, scoutslokaal, samentuin-ruimte, kampvuur, …
Doelgroep: gezinnen, volwassenen die niks, een beetje of al veel over natuur weten
Opzet
Het concept is simpel: jullie vragen, zij draaien.
Wanneer
Heel het jaar door
Sprekers
Onze Natuuracademie lesgevers: Bas (vogels), Joeri (bijen en zoogdieren), Hans (planten en paddenstoelen), Jens (natuur algemeen), en Benno (klimaat).
- niveau: basis
Lezing: De natuur in ... met Joeri Cortens
Er is het boek. Een beetje anders dan de andere boeken. Over een gezin dat regelmatig de natuur intrekt. Vol avonturen die inspireren en doen wegdromen. Bol van scherpe observaties, weetjes en inzichten in de natuur van de Lage Landen.
Nu is er de lezing. Een beetje anders dan andere lezingen. Natuur blijft de groene draad, maar met een vleugje humor, een streepje muziek en een tikkeltje theater krijgen de vertellingen meer kleur dan een haardvuur op een winterse avond.
Opzet
In deze lezing maak je kennis met Joeri en zijn avonturen in de natuur.
Wanneer
Heel het jaar door
Spreker
Onze Natuuracademie lesgever Joeri Cortens: meester-verteller, vaak gehoorde gast op Radio 1 en 2, poolreiziger, auteur en eco-comedian.
- niveau: basis
Comedyvoorstelling: Flirten in het groen
Flirten en verleiden. Iedereen doet het of…probeert het. Wie wil weten waar Casanova de mosterd haalde, kijkt best eens naar de dierenwereld. In onze tuinen en natuurgebieden vinden we immers voorbeelden van de meest uiteenlopende verleidingsstrategieën, die vaak verrassend herkenbaar zijn. Voldoende inspiratie dus voor een heerlijk avondvullend programma waarin natuureducatie flirt met comedy. Durf in de spiegel kijken en laat je verleiden ...
Opzet
In deze natuureducatieve comedy-voorstelling gaat Joeri Cortens op zoek naar de gelijkenissen tussen mensen en dieren.
Wanneer
Heel het jaar door
Spreker
Onze Natuuracademie lesgever Joeri Cortens: meester-verteller, vaak gehoorde gast op Radio 1 en 2, poolreiziger, auteur en eco-comedian.
- niveau: basis
Lezing: Vogels
Iedereen ziet ze vliegen, maar kennen we ook hun naam en bijzondere eigenschappen? Vogelen is zeer populair bij jong en oud. Hoe en wanneer begin je aan vogels kijken? Hoe zit de wonderlijke wereld van vogels in elkaar? Hoe maak je je eigen tuin, bedrijf of stad vogelvriendelijk? Vogel-expert Bastiaan De Ketelaere kent vogels van kop tot pluim, van tuin- tot roofvogel, en weet zowel de beginnende als gevorderde vogelaar te inspireren.
Meerdere opties mogelijk:
- Oogjes dicht en snaveltjes toe: wat doen vogels gedurende de nacht?
- Vogels in de tuin/bedrijfsterrein/stad
- Het mysterie van de vogeltrek
- De roofvogels van Vlaanderen/België
- Kraaien: mooie verhalen over een vergruisde vogelfamilie
- De zintuigen van vogels
- …
Alle mogelijkheden staan in ons portfolio
Opzet
In deze lezing maak je kennis met vogels algemeen.
Wanneer
heel het jaar door
Spreker
Onze Natuuracademie lesgever Bastiaan De Ketelaere: bevlogen en vlot gebekte vogellesgever, vogelreisbegeleider bij Starling.
- niveau: basis
Lezing: de zintuigen van vogels
We gaan er als mens vaak te gemakkelijk van uit dat vogels de wereld op dezelfde manier ervaren als wij. Maar ziet dat pimpelmeesje jouw tuin wel dezelfde kleuren en vormen? Hoe vliegt een uil in het pikkedonker door de nacht? En kan een merel eigenlijk wel ruiken? Vogels gebruiken hun zintuigen op manieren die wij zelfs niet voor mogelijk houden. Oren en ogen open!
Opzet
Je wordt ondergedompeld in de ongelofelijke variatie aan zintuigelijke mogelijkheden waar vogels over beschikken. Bastiaan De Ketelaere laat ons met arendsogen meekijken hoe onze gevleugelde vrienden de wereld ervaren.

Lezing: de Nachtegaal
Geen vogel heeft doorheen de eeuwen een grote bewondering en inspiratie opgewekt bij kunstenaars als de nachtegaal. Nochtans is dit een op het eerste zicht vrij onopvallend bruin vogeltje. De nachtegaal heeft dan ook al zijn troeven ingezet op zijn meest gerenommeerde eigenschap: zijn zang. In deze lezing verkennen we niet enkel zijn unieke zangkunsten, maar gaan we ook dieper in op zijn leefgewoontes, migratiepatronen en herkenning. Ook de culturele en historische invloed van deze bijzondere vogel worden onder de aandacht geplaats.
Opzet
Op een verhalende manier wordt de nachtegaal ontleed en leren we deze fascinerende vogelsoort door en door kennen.
En verder
Deze lezing kan gekoppeld worden aan een excursie, mits er nachtegalen aanwezig zijn in het lokale natuurgebied.

Lezing: De levende tuin
Vaak begint onze eerste natuurervaring in de tuin, of heel dicht bij huis in een bosje, sloot of weide. Wat groeit, bloeit en zoemt er daar allemaal? En waarom is er amper leven te vinden in een kortgemaaid gazon? Hoe maken we onze tuin vlinder-; bij-, vogel én egelvriendelijk? En welke voordelen heeft dat voor ons klimaat?
Opzet
In deze lezing maak je kennis met theorie en praktijk voor een 'wilde' tuin.
Wanneer
Heel het jaar door
Spreker
Onze Natuuracademie lesgever Joeri Cortens: meester-verteller, vaak gehoorde gast op Radio 1 en 2, poolreiziger, auteur en eco-comedian.
- niveau: basis

Lezing: Eetbaar, giftig én geneeskrachtig: de wonderlijke wereld van paddenstoelen
Deze lezing gaat niet zozeer over het herkennen van paddenstoelen, maar wel over de verhalen erachter. Waarom plukken ze in de ene cultuur meer paddenstoelen dan bij ons? Hoe weet je of een paddenstoel giftig of juist geneeskrachtig is? En welke paddenstoelen kan je zelf kweken?
Opzet
In deze lezing maak je kennis met de wonderlijke wereld van paddenstoelen.
Wanneer
Heel het jaar door
Spreker
Onze Natuuracademie lesgever Hans Vermeulen: lesgever bomen, planten en paddenstoelen, auteur flora- en fungisleutel.
- niveau: basis
Lezing: Natuur in muziek, muziek in natuur
Een bloemlezing over hoe tal van componisten en liedjesschrijvers zich lieten inspireren door de natuur, over hoe tal van planten en dieren “muziek” maken, én wat deze natuurgeluiden met ons doen.
Opzet
In deze lezing maak je kennis met natuurgeïnspireerde muziek en componisten.
Wanneer
Heel het jaar door
Spreker
Onze Natuuracademie lesgever Hans Vermeulen: lesgever bomen, planten en paddenstoelen, auteur flora- en fungisleutel, muziekleerkracht en klassiek pianist.
- niveau: basis

Lezing: Is biodiversiteit hot? Wat doet klimaatverandering met onze natuur?
In deze interactieve lezing duiden we de link tussen de 2 grootste ecologische crisissen waarmee onze planeet te maken heeft: de klimaat- en biodiversiteitscrisis. Velen weten dat er zoiets bestaat als klimaatopwarming of uitstervende diersoorten. Maar hoe beïnvloeden ze elkaar, én hoe kunnen we ze samen oplossen?
Opzet
In deze lezing maak je kennis met de klimaatcrisis in relatie met biodiversiteit.
Wanneer
Heel het jaar door
Spreker
Onze Natuuracademie lesgever Benno Geertsma: celhoofd Educatie bij Natuuracademie, lesgever klimaat, muzikant en pleegvader.
- niveau: basis
Lezing: De Spons-speech: hoe wordt Vlaanderen weer een spons?
Gelukkig werkt de natuur als een spons: om hevige regen op te vangen, of juist langer water vast te houden en traag af te geven in periodes van droogte. Maar is Vlaanderen goed op weg om weer een spons te worden? Wat is de link juist tussen water, klimaat en natuur? En zijn we klaar voor een waterbom? Waarschuwing: pak best je zwembandjes mee!
Opzet
In deze lezing maak je kennis met de natuur als buffer voor een overvloed aan water.
Wanneer
Heel het jaar door
Spreker
Onze Natuuracademie lesgever Benno Geertsma: celhoofd Educatie bij Natuuracademie, lesgever klimaat, muzikant en pleegvader.
- niveau: basis

Lezing: Van weer-praatje tot klimaat-wetenschap
Met buren, vrienden en collega’s gaat het vaak over het weer. Een ideale gelegenheid om ook het thema klimaat ter sprake te brengen. Of niet? Wat vertellen de wolken ons? Hoe vertelt het weer iets over het klimaat? En krijgen we nu een aangenaam Zuiders terrasjesweer of gaan we meer mogen klagen over regen?
Opzet
In deze lezing maak je kennis met wat het weer ons over het klimaat vertelt.
Wanneer
Heel het jaar door
Spreker
Onze Natuuracademie lesgever Eva Van Wassenhove: lesgever ecosysteemdiensten en klimaat.
- niveau: basis
Lezing: Natuur op doktersvoorschrift
Wandelen in de natuur doet ons deugd. Maar zouden artsen natuur ook echt kunnen voorschrijven als medicijn? Hoe ver staat die wetenschap al? Wat doet de natuur met je fysieke en mentale gezondheid? En welke initiatieven bestaan er al in Vlaanderen?
Tijdens deze interactieve lezing nemen we je mee in de wetenschap én praktijk rond natuur en gezondheid.
Opzet
In deze lezing maak je kennis met de wetenschap én praktijk rond natuur en welzijn.
Wanneer
Heel het jaar door
Spreker
Onze Natuuracademie lesgever Benno Geertsma: celhoofd Educatie bij Natuuracademie, lesgever klimaat, mede-oprichter Netwerk Natuur en Gezondheid, muzikant en pleegvader..
- niveau: basis
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief