Bouwkamp Natuurboerderij Bos t'Ename

Afbeelding
Voorkant Natuurboerderij Bos t'Ename
Pieter Blondé
Nog plaatsen beschikbaar

Geschiedenis en natuur komen samen in het Bos t'Ename. Gedurende duizenden jaren werd hout uit het bos gebruikt als bouwmateriaal wanneer er in de regio een gebouw werd opgetrokken. Vandaag levert datzelfde bos, door het hakhout- en middelhoutbeheer, nog steeds hout. Op de akkers groeit graan waarvan we stro maken en de grond die komt uit projecten zoals poelen graven gebruiken we als bouwleem.

Dit bouwkamp is zo opgezet dat je bijleert zodat je nadien, bijvoorbeeld bij jou thuis, zelfstandig aan de slag kan gaan met diverse hedendaagse, ecologische, korte keten bouwtechnieken. 

Cursus & workshop

Afspraakplaats

Parking einde van de straat Kapellestraat
Boskant 56 9700 Oudenaarde België
Bekijk de locatie op de kaart
Maandag
Niet ledenprijs
€ 15,00
Ledenprijs
€ 15,00
Tijdens je inschrijving kan je lid worden, en geniet je meteen van de ledenprijs (indien van toepassing)
Wanneer
  • Begindatum ma 18 augustus 2025 - 09:00 tot 17:00
  • di 19 augustus 2025 - 09:00 tot 17:00
  • wo 20 augustus 2025 - 09:00 tot 17:00
  • do 21 augustus 2025 - 09:00 tot 17:00
  • vr 22 augustus 2025 - 09:00 tot 17:00

Wat gaan we doen?

Een deel van de onderwerpen hangt af van het verloop van de verbouwingswerken. Momenteel staan de volgende onderdelen op het programma:

inleiding duurzaam bouwen met lokale materialen

ophangen van nestkasten voor verschillende vogelsoorten in de constructie

diverse houttechnieken, opbouw demowand verschillende houtsoorten

leemtechnieken afwerking: de lemen muren staan er en krijgen een afwerking = sponzen

Kurt Ingels zorgt dat iedereen zich op de werf nuttig kan inzetten en bijleert op zijn tempo. Daarnaast zijn er deelnemers aanwezig die je leren hoe alles moet. En wellicht kunnen wij iets leren van jou! Dus wil je zelf skills delen, laat het ons op voorhand weten. Dan overleggen we met jou hoe we dit kunnen inpassen in het programma. 

Ook jouw initiatief buiten bouwgerelateerde onderwerpen is zeer welkom! Misschien wil jij met de kinderen een kamp bouwen en de ouders even ruimte geven om aan de sessies deel te nemen? Misschien wil jij helpen koken? Misschien heb jij een creatief idee dat onze bouwkampen nóg meer sfeer en originaliteit geeft? Laat het ons weten!

Voor wie zijn de bouwkampen?

De bouwkampen zijn toegankelijk voor iedereen. Deelnemers mogen op de weide rondom de boerderij blijven slapen in eigen tentjes. Eten en drinken is inbegrepen. Dagelijks wordt ter plekke lekker en vers eten bereid. Katja zorgt alweer dat niemand iets tekort komt. Kinderen zijn ook welkom, maar we vragen wel dat ze begeleid worden door hun (groot)ouders of anderen.

Programma

Op maandag 18 augustus starten we om 10 uur / locatie: einde Kapellestraat in Ename, Oudenaarde.
De rest van de week (locatie: Natuurboerderij Bos t'Ename, Boskant 56, Oudenaarde):
- 8 uur: ontbijt
- 9 uur: beginnen met werken
- 12 uur: middageten
- 16 uur: werk afronden
- 17 uur: stoppen met werk, behalve eten maken
- 18 uur: avondeten 
- 's avonds: vrijblijvend educatief programma op basis van interesse natuurinclusief bouwen, naar de vleermuizensoort Laatvliegers kijken, vanwaar komen de korte keten bouwmaterialen en wat is de link met natuurbeheer, hoe bak je pizza in een houtgestookte oven,...).

De week starten we met een gespreksronde om te horen wie waar interesse in heeft en zo bouwen we samen een gedetaileerder programma op.

Kosten

75 euro per persoon voor een hele week, inclusief eten en drinken doorheen dag, m.a.w. 15 euro per dag. Dranken na de avondmaaltijd worden aan een democratische prijs voorzien.

Natuurboerderij Bos t'Ename

De loods van Bos t'Ename wordt verbouwd tot een educatieve natuurboerderij. Hierbij maken we gebruik van gebiedseigen, duurzame bouwmaterialen. Naast ruimte voor boerderijdieren bouwen we ook tientallen kansen in om vogels, vleermuizen en andere dieren aan te trekken (natuurinclusief). We richten de boerderij zo in dat, naast de lokale vrijwilligers, diverse groepen mensen er zich thuis voelen. Bijvoorbeeld scholen, jongeren en volwassenen die het even wat moeilijker hebben en andere doelgroepen (doelgroepinclusief).