30 jaar Weterbeek

30 jaar geleden werd dit natuurgebied aangekocht 

We vieren 30 jaar Natuurreservaat Weterbeek met een reeks landschapswandelingen .
We zetten in op een geleide wandeling met vertrek om 14u en een afgepijld wandelcircuit voor een vrije wandeling uit met op verschillende plaatsen pancartes met uitleg over het gebied en het omgevende landschap. Vertrek kan hier doorlopend van 14u tot 15u30 voor een wandeling op eigen tempo. Terzelfdertijd is er op dit wandelcircuit ook een zoektocht voor kinderen.
 

NATUURGEBIED WETERBEEK IN EEN NOTENDOP
30 jaar geleden werd het Reservaat Weterbeek met een oppervlakte van 4,5 ha verworven . Dit wordt sindsdien beheerd als natuurreservaat. Ondertussen is dit gebied uitgebreid met een reeks percelen zowel stroomopwaarts richting Soveneelstraat als stroomafwaarts mee met de beek tot tegen de spoorweg. In het reservaat vinden jaarlijkse werkdagen plaats zowel in juni als in de winterperiode. Weterbeek is ook het jaarlijkse decor van Educatief Natuurbeheer te samen met het 6° leerjaar van de Gemeentelijke Basisschool van de Bierbeek (Brempt).
Het natuurreservaat Weterbeek, op de grens van het gehucht Brempt en Lovenjoel in de gemeente Bierbeek is
een vrij klein reservaat. Maar wel een pareltje van natte hooilanden, rietruigten en broekbossen. Het is een
zeer nat gebied met permanent uittredend grondwater (kwel) dat rijk is aan ijzer. Hierdoor zie je filmen rossig bruine schijn over het water. Maar deze ijzerhoudende kwel bindt de fosfaten waardoor er een unieke plantengroei voorkomt. Het kerngedeelte met de dottergrasland met massaal dotterbloem, koekoeksbloem, pinksterbloem, moeras- en weide vergeet me nietje, verschillende zeggesoorten en russen waaronder de zeldzame padden rus ( een kalkindicator). Ook de slanke sleutelbloem komt veel voor en is typisch voor deze hooilanden in de leemstreek. Echt een streling voor het oog. De delen die niet jaarlijks gemaaid worden hebben een vegetatie van moerassige bloemenrijke ruigte met o.m. moerasspirea, valeriaan en ook wederik of gaan over in rietruigten die dan zeer goed zijn voor rietvogels zoals kleine karekiet en bosrietzanger.
De bossen zijn van het beekbegeleidend type met massaal bosbingelkruid, reuzenpaardenstaart, en in de elzenbroekbossen echt een verzameling van unieke zeldzaamheden: eenbes, keverorchis, gulden boterbloem, bosbingelkruid, dotterbloem, moerasstreepzaad en in de randen ook karwijselie. In de populieren staat aspectbepalend maretak. Ook een kenmerk van kalkhoudende bodem.
Het gedeelte met de hooilanden wordt al ononderbroken 30 jaar gemaaid. Later werden nog een blok stroomopwaarts (perceel Beken) en een blok stroomafwaarts (perceel Dewinter) aan het reservaat toegevoegd. Ook met vele zeldzaamheden. Kortom het natuurgebied Weterbeek is een botanische parel in een
omgeving met nog mooie natuurelementen en broekbossen. Het is ook een echte mozaïek. Dit is het leefgebied van de aan deze vegetatie aangepaste insectenfauna zoals vb oranjetipje, klein geaderd witje, koninginnenpage maar ook soorten als levendbarende hagedis en hazelworm. Recent werd helemaal
stroomopwaarts nog een zeer nat perceel verlaten weiland met rietvegetatie en recent aangeplante populieren
verworven( perceel Vanautgaerden) en andere percelen in beheer gegeven door de Administratie Natuur en Bos. Voor alle percelen geldt dat ze een natuurbeheerplan hebben. Wat lang een zeer klein reservaatje was is de laatste tijd beginnen groeien tot een meer robuust geheel.
Dit gebied rond de bronnen van de Weterbeek is nog gekaderd in een mooi landschap met holle wegen en uitgestrekte landbouwlandschap met beboste tertiaire koppen en graften. Dus alleszins de moeite om op zondag 11 mei te komen verkennen.

Wandeling

Afspraakplaats

Bremtkapel
Soveneelstraat 2 3360 Bierbeek België
Bekijk de locatie op de kaart
rond punt aan Katspoelstraat/Lovenjoelsestraat
Gratis tickets
Niet ledenprijs
€ 5,00
Ledenprijs
€ 0,00

Wanneer

zo 11 mei 2025 - 14:00 tot 17:00