
Fietstocht Paula & Julien - Abroek
Ja, u bent wel degelijk aan het Abroek! Je bent er voorbij voor je het weet. Toch loont het de moeite om even af te stappen en net zoals Julien en Paula even door je verrekijker te turen. Hopelijk heb je deze bij de hand.
Met het blote oog zie je hier een vochtig weiland en een populierenbos van zo’n 40 hectare groot naast de Netedijk. Wat dit stukje en nog andere stukjes naast de oude Netemeander interessant maken zijn talrijke grachten die door de verruigde hooilandjes lopen en het brongebied vormen van de Kleine Eisterleesebeek. Want dit is kwelwater, wat wil zeggen dat er een enorme ecologische waarde aanwezig is.
Kwelwater is grondwater dat door druk aan de oppervlakte komt en zo voor de vegetatie beschikbaar wordt. Planten die gebonden zijn aan mineraalrijk grondwater, de zogenaamde kwelindicatoren, profiteren hiervan (Figuur landschapsdoorsnede grondwater, Toon Van Daele, UG, 2003). De Waterviolier die je in de beek elk jaar kan terugvinden is daar een voorbeeld van.

In de zomer wordt het Abroek een fleurig stukje natuur. Verschillende soorten bloemen komen piepen tussen het hoge gras en die lokken heel wat mooie vlinders, bijen en andere insecten. Het is een klein, maar waardevol gebied. Ook voor vogels, en als je heel stil bent en naar de dichtstbijzijnde prikkeldraad of paaltje rondom de wei loert, spot je mogelijk een roodborsttapuit. Of luister even … hoor jij daar een mysterieus geluid, dit kan wel eens de wulp zijn.
Wat doen de vrijwilligers hier in het Abroek? We kiezen ervoor om de natuur hier grotendeels zijn gangetje te laten gaan, het zogenaamde nulbeheer. Een samenwerking met een (hobby) landbouwer zorgt ervoor dat het weiland gemaaid wordt, en het hooi gaat dan naar de paarden. Het is ecologisch hooi, zonder pesticiden behandeld. Dit wil wél zeggen dat Julien en Paula, samen met de andere vrijwilligers handmatig het Jakobskruiskruid moeten uittrekken, vooraleer er gemaaid wordt, zodat dit niet in het hooi terecht komt. Het Jakobskruiskruid mag dan wel de waardplant zijn voor de zebrarups die evolueert in de Sint-Jacobsvlinder, en van de Duinzijdebij. Het kruid is evenwel giftig voor paarden.