
Peilbuismetingen in Schupleer en Lovenhoek
Om een idee te krijgen van het grondwaterpeil in onze natuurgebieden zijn we vele jaren geleden begonnen met peilbuismetingen in Lovenhoek en Schupleer.
De aanwezige vegetaties zijn onder andere afhankelijk van de grondwaterkwantiteit (hoogte van het grondwater), de grondwaterkwaliteit en natuurlijk ook van de bodem en het gevoerde beheer.
Natuurgebied Schupleer
In het Schupleer meten Norbert en Louis Bertels om de veertien dagen twaalf peilbuizen en lezen ze twee peillatten af die staan op de Derde Beek en de Aa. De metingen begonnen op 25/03/2013 en lopen (hopelijk nog vele jaren) door. De gegevens worden dan ingevoerd op een Excellijst die online staat in het archief van onze kern. Om de zo veel jaar worden ze dan opgevraagd en verwerkt door de mensen van INBO in hun WATINA (WATer In Natuur) databank.
De gegevens van het Schupleer werden onder andere gebruikt voor de “Ecohydrologische studie met bodemanalysen voor Graafweide-Schupleer” van INBO in 2017.
Door het meten van de waterstand krijgen we inzicht in het hydrologisch functioneren van het natuurgebied en kan het een belangrijke hulp zijn bij het formuleren van natuurdoelstellingen en beheersbeslissingen.
Natuurgebied Lovenhoek
Peter De Backer begon op 26/12/2012 met het meten van 16 peilbuizen in Lovenhoek. Een half jaar later werden daar nog 1 peilbuis en 3 peillatten aan toegevoegd.
Ondertussen werd Peter opgevolgd door Jeroen Vermeulen, Kathleen Bryssinck en Kurt Dams.
In Lovenhoek werden de peilbuisgegevens meegenomen in de complexe berekeningen om het peil van de vistrap te bepalen.