Werkgroep Rijvissche

Afbeelding
Beheerwerken Rijvissche
Mike De Brie

De Werkgroep Rijvissche is vooral actief in het natuurgebied Rijvissche in Zwijnaarde, onderdeel van het Parkbos.

Wat doen we?

Natuurbeheer

Het natuurbeheer in Rijvissche is hoofdzakelijk gericht op herstel en onderhoud. Oude stallen worden verwijderd, omheiningen afgebroken, de graslanden gemaaid en gehooid, exoten bestreden, paden afgebakend, oude trage wegen vrijgemaakt en waar nodig extra bebost. Ook het zwerfvuil pakken we aan.

In 2023 werd in Rijvissche ook een poel gegraven. Die wordt intussen volop bezocht en bewoond door verschillende amfibieën, libellen, enzovoort.

Activiteiten

We organiseren regelmatig beheeractiviteiten in Rijvissche. Daarop is iedereen welkom: jong of al wat ouder, ervaring of geen ervaring, iedereen kan helpen!

> Ontdek onze activiteiten en kom eens langs

Wandelpaden aanleggen en onderhouden

Om bezoekers te laten meegenieten van de natuur, zijn er in Rijvissche verschillende wandelroutes uitgestippeld en bewegwijzerd:

  • Het groene wandelpad gaat rond het Hutsepotbosje en vertrekt vanuit de Rijvisschestraat, aan de liggende boomstam aan het bosje.
  • Het gele wandelpad vertrekt aan het hek aan de F7 Fietssnelweg (Modderenmanpad) en maakt een lus door de nattere delen en hooilanden van het natuurgebied.

Een online of papieren plannetje is momenteel nog niet beschikbaar.

Natuur- en milieubeleid

Het vrijwilligersteam in Rijvissche doet meer dan enkel natuurbeheer. Ook andere milieuthema’s gaan we niet uit de weg. Zo houden we de vinger aan de pols in verband met de mobiliteit, ruimtelijke ordening, licht- en luchtvervuiling. We proberen buurtbewoners en beleidsmakers te sensibiliseren. Dat doen we zoveel mogelijk op een constructieve manier, maar indien nodig schrijven we mee aan bezwaarschriften. We houden ook nauw contact met andere lokale organisaties en groepen.

Hoe zijn we ontstaan?

Voor Rijvissche begon het allemaal aan het begin van de jaren 2000, toen de nood aan meer groen en stadsbos in de bosarme regio Gent steeds duidelijker en scherper werd.

In 2002 organiseerde Natuurpunt een eerste stoute boomplantactie op de locatie waar de stad Gent een nieuw ‘wetenschapspark’ wou realiseren. Enkele weken later werd de aanplant weggemaaid.

Twee jaar later volgde een nieuwe poging. Opnieuw plantten we een bos aan samen met het Hutsepotfront, een breed samengesteld platform van Gentenaars en diverse sociaal-culturele organisaties. Deze keer werd het bos bewaakt door ‘bosbewakers’.

Dankzij volgehouden gerechtelijke stappen, onder meer ook van Pablo Janssen namens het buurtcomité, schrapte de Raad van State de bestemming ‘wetenschapspark’ voor het Hutsepotbos. Daardoor kreeg het bos zijn oude bestemming van ‘landschappelijk waardevol agrarisch gebied’ terug. Intussen is die bestemming door de definitieve goedkeuring van het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Groen nog eens veranderd in ‘bosgebied’. Er kan dus niet meer zomaar gekapt worden. Op die manier is het hele gebied van 22 hectare deels natuurgebied, deels bosgebied en worden er stappen gezet om Rijvissche ook als natuurreservaat erkend te krijgen.

Natuurgebied Rijvissche behoort tot het grotere geheel van de groenpool Parkbos, een van de vijf groenpolen in en rond Gent.

Natuurpunt staat intussen al heel ver in de aankoop van de verschillende percelen in het gebied. Ruim 4/5 is inmiddels eigendom van Natuurpunt. Het Hutsepotbosje in intussen ferm uitgegroeid tot een Hutsepotbos en er volgden al verschillende extra aanplantacties.

Op de hoogte blijven

Volg onze werkgroep op de voet via Facebook: Natuurpunt Rijvissche.

Contact opnemen

Heb je een vraag? Wil je graag deel uitmaken van ons vrijwilligersteam?

Neem contact op via beheer.rijvissche@natuurpuntregiogent.be