
De Vogelwerkgroep Gent+ is actief in Gent, maar ook in De Pinte, Zevergem, Gavere, Semmerzake, Melle en Merelbeke.
Wat doen we?
Projecten
Wie graag meedoet aan lopende projecten, zit goed. Wat te denken van de midmaandelijkse watervogeltellingen, de winterse akkervogeltellingen, de Punt Transect Tellingen, de tellingen in het kader van Algemene Broedvogels Vlaanderen (ABV), slaapplaatstellingen van Canadese ganzen, wulpen, aalscholvers en meeuwen of trektellingen op enkele hotspots in de regio? Momenteel loopt ook een project om nesten van kieviten en andere akkervogels te beschermen, in samenwerking met landbouwers zelf.
Uitstappen
Elke vogelwerkgroep heeft de vogelaars die hij verdient. Gent is al eeuwen een kwaliteitslabel wanneer het op vogelen aankomt. En dat willen we natuurlijk zo houden! We trekken er ongeveer een keer per maand op uit om interessante gebieden in de buurt te verkennen. Gewoonlijk gaan we dan op zoek naar vogels, maar af en toe verleggen we onze interesse naar ander moois, zoals libellen of orchideeën. Twee keer per jaar reizen we wat verder weg en maken we er een lang weekend of zelfs een hele weekuitstap van. Passeerden al de revue: de Westhoek, Noord-Limburg, de Hoge Venen, Lauwersmeer, Texel, Terschelling, Schiermonnikoog, de Sallandse Heuvelrug, Zouweboezem, Lac du Der, Aisne, Sandwich, Portland en de New Forest en de Oderdelta.
> Ontdek al onze activiteiten en kom eens langs
Vergaderingen
Omdat een werkgroep geen werkgroep zou zijn zonder de obligate vergaderingen, komen we nu en dan ook samen in een formeler kader. Voor een powerpointpresentatie over de voorbije tripjes, voorstellen van soortbeschermingsprojecten, kijken wie aan welke projecten wil deelnemen, taakverdeling voor een nieuwe avifauna,... Als er een bijeenkomst gepland is, wordt die aangekondigd via de mailinglijst.
Hoe zijn we ontstaan?
Gent en vogelen: een rijke traditie
Het Gentse en vogelen gaan goed samen. Al in het midden van de vorige eeuw grossierde de regio in goede veldornithologen. Gebieden werden grondig geïnventariseerd, waarnemingen op een ambachtelijke wijze verzameld en één en ander kende zijn neerslag in veelgelezen waarnemingsrubrieken in Parus en de Merel. Twee keer vonden alle waarnemingen hun beslag in een gebiedsdekkende Avifauna. Mijlpalen in het regionale pre-computertijdperk en de verdienste van mensen van het eerste uur.
Intussen is er veel veranderd. Verrekijkers van het viskraam maakten plaats voor Swarovski, Leica en Zeiss. ‘Verre’ busreizen van de afdeling naar Flevoland werden ingewisseld door vlekkeloos georganiseerde tripjes naar Siberië, en de fichebak waarin alle waarnemingen werden bijgehouden maakte plaats voor online invoermodules. En gelukkig zijn niet alleen de technische mogelijkheden sterk veranderd, ook het aantal actieve vogelaars in de regio is fors toegenomen. Vogelaars in alle maten en gewichten. Mensen voor wie het volstaat om op de vetbol in de tuin een koolmees van een pimpelmees te kunnen onderscheiden, anderen die neerstrijken op Baaigemkouter wanneer de najaarstrek aanvangt, twitchers op zoek naar zeldzame vogels maar ook genieters, belevers, bewegingsmensen die gewoon graag vogelen in groep omdat alleen toch maar alleen is. Het ligt niet altijd voor de hand, maar toch probeert Vogelwerkgroep Gent+ al deze mensen op hun wenken te bedienen.
Fusie tot Vogelwerkgroep Gent+
De Vogelwerkgroep Gent+ ontstond in 2008 uit een fusie van de vogelwerkgroepen van Natuurpunt Regio Gent en Natuurpunt Boven-Schelde. Heel wat mensen uit het Gentse kwamen immers vogelen in de vallei van de Boven-Schelde, terwijl de vogelaars van Natuurpunt Boven-Schelde vaak werden gespot in de Bourgoyen-Ossemeersen of de Gentse Kanaalzone. En omdat ook de activiteiten van beide werkgroepen een grote overlap kenden, werd besloten om de krachten te bundelen. Vogelwerkgroep Gent+ dus.
Op de hoogte blijven
Vogelwerkgroep Gent+ heeft een eigen Facebookpagina.
We hebben ook een mailinglijst. Daarmee kunnen we de hele groep bereiken. Iedereen die is ingeschreven, kan er dus vragen kwijt. Enkele dagen voor elke telling of uitstap sturen we nog een herinneringsmail. Wie zich wil inschrijven voor de mailinglijst, kan dat best doen via het e-mailadres guy.huylebroeck@proximus.be.
Contact opnemen
Als pluimen en poten je boeien, neem dan gerust contact op met guy.huylebroeck@proximus.be of met geert.spanoghe@inbo.be