Invertebratenwerkgroep

Afbeelding
1000-soortendag in de Bourgoyen
Claudine Decloedt

De Invertebratenwerkgroep is vooral actief in de Gentse natuurgebieden.

Invertebraten?

Het woord ‘invertebraten’ klinkt je misschien niet bekend in de oren, maar misschien heb je wel al eens gehoord van ongewervelden? Dat zijn organismen zonder wervelkolom. Voorbeelden van dergelijke beestjes zijn spinnen, kevers, bijen, wormen, vlinders en slakken.

Omdat deze soorten soms onder water of ondergronds leven, heel klein zijn of zich enkel ’s nachts laten zien, ontsnappen ze vaak aan onze aandacht. Maar als we de natuur eens wat dichterbij bekijken, zien we ineens hele levensgemeenschappen, ook in onze tuin. Dan zien we  dat er ’s nachts ook vlinders rondvliegen in onze straat en dat die poel in het weiland vlakbij vol wriemelende diertjes zit. Bovendien vormen deze kleine beestjes een grote meerderheid van alle soorten op aarde en spelen ze een cruciale rol in de voedselketen en het ecosysteem.

Wat doen we?

We bestuderen de fascinerende soorten in de wereld van de invertebraten. Dat doen we onder meer door inventarisaties uit te voeren en  publieksactiviteiten te organiseren. Momenteel beschikt de werkgroep vooral over expertise op het gebied van insecten.

Hoe zijn we ontstaan?

Eind 2019 kwamen 16 gelijkgestemden samen en hebben we de invertebratenwerkgroep van Natuurpunt Regio Gent opnieuw opgestart. De werkgroep die ooit had bestaan, leidde op dat moment namelijk een sluimerend bestaan. Tijdens die startvergadering waren zowel soortenexperts als geïnteresseerden uit verschillende domeinen aanwezig. Met de geïnteresseerden bekeken we toen hoe we de werkgroep konden organiseren en we beslisten dat we ons wilden focussen op concrete projecten rond inventarisatie en het organiseren van activiteiten voor het bredere publiek. 

Activiteiten 

In 2021 organiseerden we een erg succesvolle duizendsoortendag in de Vinderhoutse Bossen, en in 2022 deden wij dat nog eens over in de Bourgoyen-Ossemeersen. In beide gebieden vonden we op een dag meer dan 1000 soorten, waaronder verschillende zeldzaamheden en nieuwe soorten voor de gebieden.

In de Vinderhoutse Bossen gebeurde sinds 2021 een langdurige nachtvlinderinventarisatie waarbij al meer dan 700 soorten nachtvlinders gevonden zijn. In 2021 en in 2023 deden we een inventarisatie van de waterkevers en waterwantsen, respectievelijk in de Bourgoyen-Ossemeersen en in de Damvallei. Ook in 2023 organiseerden we in het kader van de Insectenzomer-campagne zes excursies met de focus op telkens een andere insectengroep. Ook in de toekomst blijven we inzetten op inventarisaties en publieksactiviteiten. Bovendien staan er enkele grote, nieuwe projecten op stapel. 

Meedoen?

Als je op de hoogte wilt blijven van onze activiteiten, kun je de activiteitenkalender op deze website volgen of een kijkje nemen in Snep!, het ledenblad van Natuurpunt Regio Gent.

Heb je zin om aan te sluiten bij de werkgroep, maar twijfel je nog? Je hoeft echt geen bioloog of expert te zijn om mee te helpen. Of je nu de nachtraaf bent die wilt meehelpen bij het inventariseren van nachtvlinders of een organisatietalent met interesse voor lieveheersbeestjes, of nog iets helemaal anders, je bent van harte welkom!  

Contact opnemen

Wens je meer informatie over wat we doen of wil je meehelpen? Contacteer ons via invertebratenwerkgroep@natuurpuntregiogent.be