Herken jouw natuur in één klik dankzij ObsIdentify

Ben je deze zomer in de natuur onderweg en wil je weten welke planten en dieren zoal je pad kruisen, dan kan je naast de bekende zoekkaarten en gidsen ondertussen ook gebruikmaken van de superhandige app ObsIdentify. Deze app maakt het mogelijk om in één klik planten en dieren via beeldherkenning te identificeren.

Voor de beeldherkenning wordt dankbaar gebruik gemaakt van de zo goed als onuitputtelijke voorraad beelden die verzameld en beschikbaar gesteld worden op Waarneming.nl, Waarnemingen.be en Observation.org. ObsIdentify herkent dus uitdrukkelijk alleen wilde dieren en planten, al loont het naar verluidt de moeite  de app ook eens aan het werk te zetten met een verse selfie.

(https://waarnemingen.be/apps/obsidentify/)

 

Maak je gebruik van ObsIdentify, dan kan je zelf ook heel eenvoudig je eigen vondsten op Waarnemingen.be toevoegen. Beide tools zijn immers aan elkaar gekoppeld en gebruik je met dezelfde login. Door je eigen natuurwaarnemingen en digitale foto’s via het grootste natuurplatform van Nederland en België op te slaan en te delen, help je mee onze natuurrijkdom vast te leggen, voor nu én voor de toekomst. Registreren gaat snel en eenvoudig via het registratieformulier: https://waarnemingen.be/accounts/signup/.

Op Waarnemingen.be kan je je identificatie bewerken en verfijnen. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven op welke plant je een insect hebt waargenomen. Meteen leer je dus ook meer over welke insecten bij welke waardplanten horen.
De akkerkool is een voorbeeld van een plant die talrijke insecten aantrekt. Word je je hier meer van bewust, dan weet je waarom het woord “onkruid” totaal uit den boze is en waarom er voldoende exemplaren van alle planten nodig zijn.

Deze zomer wil Natuurpunt via deze weg zoveel mogelijk gegevens verzamelen over insecten en daagt alle gebruikers uit deel te nemen aan de challenge van de insectenzomer NIET MEPPEN, WEL APPEN. Klik hier om onmiddellijk aan de slag te kunnen.

Koester je een buitengewone voorliefde voor een van de natuurgebieden van Natuurpunt Leuven, ga dan snel kijken naar de specifieke locatie op Waarnemingen.be. Op die manier help je mee een stand van zaken op te maken zodat kan worden bepaald in welke mate het beheer van jouw favoriete gebied de biodiversiteit ten goede komt.

De specifieke locaties van Natuurpunt Leuven vind je hier:

Wijgmaalbroek https://waarnemingen.be/locations/24403/

Lovenarenbroek vind je onder Kessel-Lo - Provinciedomein Leopoldspark https://waarnemingen.be/locations/30910/ 

Kessel-Lo Zusters ICM https://waarnemingen.be/locations/229400/ (site van Scheut)

Bertem - Koeheide https://waarnemingen.be/locations/30924/ 

Leuven – Dalemhof https://waarnemingen.be/locations/687765/ 

Tot slot nog zal deze app ook de vele vogelliefhebbers gelukkig maken. Op Waarnemingen.be vind je tal van geluidsopnamen die je helpen bij het identificeren. De nachtegaal in Wijgmaalbroek werd ondertussen al vereeuwigd. Vergeet ook hier niet om je eigen geluksmomenten met de andere gebruikers te delen.

PS: Een eigen locatie afbakenen kan ook… “gebruikerslocatie”. De grenzen en lijst waarnemingen worden alleen door jou gezien. Interessant als je een eigen plek hebt waar je dikwijls gaat wandelen.

Ook op basis van geluiden kan je bijvoorbeeld vogels herkennen. Bijvoorbeeld de nachtegaal in Wijgmaalbroek : https://waarnemingen.be/observation/270987318/ Maar er is recent een leuke internationale app beschikbaar waar je mits de juiste instelling de Nederlandse namen en afbeelding van Europese soorten kan herkennen. https://merlin.allaboutbirds.org/

In het kader van de bestrijding van invasieve exoten, (dit zijn planten of dieren die zich explosief vermeerderen ten koste van onze eigen flora en fauna) is het ook nuttig om bijvoorbeeld de Aziatische hoornaar die je waarnam te delen. Dan weten de onderzoekers die zich hierop focussen waar ze voorkomen. Gezien het grote economische impact op de imkerij wordt er ook gevraagd om dit te melden op vespawatch, het Vlaams meldpunt voor nesten van Aziatische hoornaar (https://www.vespawatch.be/) Ook andere bestuivers die een nest maken en/of een sociaal leven hebben, zoals hommels en bepaalde wilde bijen en vliegen

meer weten ?

https://www.natuurpunt.be/snuit/weet-je-al/obsidentify 

https://waarnemingen.be/pages/getting-started/ 

 

Eigen locatie afbakenen kan ook… “gebruikerslocatie”. De grenzen bepaal je zelf en de lijst waarnemingen wordt alleen door jou gezien. Interessant als je een eigen plek hebt waar je dikwijls gaat wandelen.

Deze tool voedt eveneens mijntuinlab.be zodat je verneemt welke soorten er in de buurt van jouw tuin gezien werden https://mijntuinlab.be/garden/29538/species-seen/

Afbeelding
QR code
Natuurpunt Leuven
Afbeelding
Screenshot
Natuurpunt Leuven
Afbeelding
Screenshot
Natuurpunt Leuven
Afbeelding
Screenshot
Natuurpunt Leuven