Lokale verkiezingen 2024

Eind vorig jaar bezorgde Natuurpunt Boven-Schelde alle lokale politieke partijen een memorandum waarbij we knelpunten aanhaalden en tips gaven voor meer en betere natuur in onze gemeenten. Deze memoranda vind je terug op www.ikkiesnatuur.be waar ze opgelijst staan per gemeente.
Eind augustus stelden we alle lokale politieke partijen 3 concrete vragen via mail naar de partij, de lijsttrekker en/of voorzitter.

  • Vraag 1: Europese natuurherstelwet : Hoe zal uw partij de doelen van de Europese natuurherstelwet integreren in het gemeentelijk beleidsplan?
  • Vraag 2: Bouwshift : Uit het recente betonrapport blijkt dat de verharding verder toeneemt. Is uw partij bereid elke m² verharding te compenseren door 2 m² ontharding?
  • Vraag 3: Cofinanciering : Is uw partij akkoord om de aankopen van natuurgebieden door natuurverenigingen verder te ondersteunen en het budget te verhogen?
Afbeelding
Spanjaard

Hierna lees je de antwoorden die we ontvingen per gemeente:

Gavere:

Groen:  

Vraag 1: Uiteraard staan we als lokale afdeling van de groene partij 100 %  achter de doelstellingen. De concretisering naar ons lokaal niveau vergt een diepgaande analyse waarvoor wij graag deskundig advies krijgen van de specialisten in de natuurverenigingen zoals Natuurpunt. Ongeacht het verkiezingsresultaat zullen wij erop aansturen dat onze milieudienst en milieuraad hun inbreng doen om deze doelstellingen maximaal te vertalen naar het MJP. De gemeenteraad heeft vorig jaar al unaniem een vrij ambitieus klimaatplan goedgekeurd, dat wij zo mogelijk verder willen aanscherpen en zo snel mogelijk in concrete maatregelen omzetten.

Voor wat windenergie betreft, hebben we de handicap dat de radarcentrale in deelgemeente Semmerzake een de facto verbod op windmolens binnen een perimeter van 15 km. met zich brengt. Wij willen dat compenseren door een maximale aanleg van zonnepanelen, zeker op de gemeentegebouwen (voor de nieuwe sporthal is dit al voorzien, daar is ook een vooruitstrevende warmtepomp geïnstalleerd die gebruik maakt van Scheldewater; blijkbaar een unicum in Vlaanderen). We willen ook laten onderzoeken of zonnepanelen kunnen op de daken van de zes kerken in Gavere. En uiteraard steunen wij alle inspanningen om nog meer zonnepanelen te installeren bij particulieren. Daarbij is samenwerking met coöperaties als Stroomvloed, Energent, Bolt enz. zeker een optie voor ons.

Als bijlage stuur ik kopie mee van de rubrieken milieu-natuur-landbouw en energie uit ons verkiezingsprogramma.

Vraag 2: a, al zal het soms moeilijk zijn voor bepaalde projecten. Ik denk dan b.v. aan het BSO (bindend sociaal objectief voor sociale woningen) waar Gavere een achterstand moet bijbenen. Het zal moeilijk worden om dat te realiseren zonder enige bijkomende verharding, al willen wij er alles aan doen om dat te vermijden. Het minste wat het bestuur kan doen is erop toe te zien dat het minstens binnen het eigen onroerend patrimonium geen extra verharding zonder dubbele compensatie teweegbrengt (wat onder het huidige bestuur o.a. met de nieuwe sporthal wél het geval was).

Vraag 3: Ja, bij de 26 ha. herbestemde woonuitbreidingsgebieden zijn er wellicht mogelijkheden.

We ontvingen geen antwoord van Open VLD, Gavere Durft, Team burgemeester Gavere

Merelbeke-Melle

Blauw:

  • Als bijlage vind u ons integraal verkiezingsprogramma.U zal zien dat er toch de nodige aandacht aan duurzaamheid, ontharding en milieu wordt gespendeerd.Over vraag 1 vind ik dit persoonlijk terugkeren op een bovenlokale (Vlaamse) discussie, die niet via de lokale besturen moet uitgevochten worden.Over vraag 2 willen we ons nu niet vastpinnen op een exact aantal maar om allerlei redenen dienen we te ontharden. Dat staat ook in ons programma.Over vraag 3 is het inderdaad onze bedoeling het beleid van schepen De Keukelaere verder te zetten.

NVA:

  • Vraag 1:  Natuurherstelwet (NHW) is goedgekeurd door de lidstaten in juni. België onthield zich vanwege onenigheid binnen BE want Vlaanderen was geen voorstander.
  • We doen het al zoals bv. behalen van 20.000 ha bijkomend natuurreservaat, 3.000 ha nieuw bos, Blue Deal… We hebben de EU dus niet nodig, want mondt altijd uit in regelneverij met steeds hogere doelstellingen die geen rekening houden met de context van Vlaanderen (dicht bebouwd en sterke industrie). We zijn ambitieus, maar realistisch.
  • Op gemeentelijk niveau is de 3/30/300 norm als richtinggevende maatstaf voor meer groen in de stad/gemeente een veel beter instrument (simpel en overal toepasbaar).
  • Voor alle duidelijkheid de NHW is er nu, maar het is aan Vlaanderen om die uit te voeren ipv de gemeente. De vraagstelling dat de NHW in een gemeentelijk beleidsplan zou worden geïntegreerd is, houdt dus al een beleidskeuze in op lokaal niveau. Dat wordt door niemand gevraagd en is slechts één manier om ze uit te voeren. Je kan net zo goed een gemeentelijk groenplan opmaken met de 3/30/300 norm in verwerkt. De erkenning van Scheldevallei als nationaal park bv, zal op zijn beurt ook voor natuurherstel zorgen.
  • Vraag 2:  Het Betonrapport heeft met ruimtebeslag te maken, en niet met verharding, bestemming of gebruik. Elke gemeente heeft zijn specifiek context, vandaar ook de fiches per gemeente (zie bijlage). Voor bv Melle toont die dat de verhardingsgraad > Vlaams gemiddelde zit, maar de verhardingssnelheid eronder. Bovendien wordt enkel in harde bestemmingen verhard. Dat wijst erop dat in Melle traditioneel al veel verharding was en men verder blijft verharden, maar enkel daar waar het in feite mag.
  • Vraag 3: Het doel van ons ruimtelijk beleid is het feitelijk grondgebruik in overeenstemming te brengen met de juridische bestemming. Landbouw in landbouwgebied, natuur in natuurgebied, wonen in woongebied etc.
  • Groen is ook infrastructuur waarin de gemeente moet investeren om het leefbaar en aangenaam te houden. Wanneer een natuurgebied van lokaal belang is (bv. stadsrandbos of belangrijke verbinding tussen twee natuurgebieden) kan een bijdrage in de restfinanciering dus een goede investering zijn (ipv zelf gronden te kopen). In onze regio zit de werking van de natuurverenigingen echter ingebed in het NP Scheldevallei dat een eigen kader bevat voor uitbreiding van de natuurkernen. Deelnemende gemeenten zijn vertegenwoordigd in het Parkenbureau. Wij staan achter de erkenning van NP en als een gemeente daaraan deelneemt is er geen reden om daarbuiten nog bij te dragen in de cofinanciering bij de aankoop van natuurgebieden door natuurverenigingen.

Vooruit

  1. Ja, onze aanpak op vergroening richt zich op het creëren en onderhouden van voldoende openbaar groen en speeltuinen. We behouden en verfrissen bestaande groene ruimtes en voorzien ook nieuwe infrastructuur zoals nomen en aanplantingen. Dit draagt bij aan het welzijn van de inwoners en een betere leefomgeving. We zetten ons ook in om de verstedelijkte gebieden te vergroenen en zorgen ervoor dat mensen zonder buitenruimte toegang hebben tot publieke groene ruimtes . Daarnaast streven we ernaar om asfalt en beton te vervangen door groenere alternatieven, wat een positieve impact heeft op biodiversiteit en waterinfiltratie. Samen werken we aan een groene, schone en veilige gemeente waar iedereen zich thuis voelt
  2. We zijn bereid om ons te engageren om verder te ontharden en te compenseren, maar willen ons niet focussen op percentages
  3. We zijn bereid om te co financieren bij aankoop van natuurgebieden

We ontvingen geen antwoord van CD&V, Groen

Nazareth-De Pinte

Groen

Vraag 1: Europese natuurherstelwet:   Hoe zal uw partij de doelen van de Europese natuurherstelwet integreren in het gemeentelijk beleidsplan?

Wij willen de open ruimte zo maximaal mogelijk vrijwaren en bebouwing inbreiden. Daarbinnen willen wij blauw groene corridors voorzien doorheen de gemeente (migratie en biodiversiteit). We gaan enkele waardevolle gebieden op vlak van biodiversiteit, vogeltrek etc. afbakenen aan de Scheldevallei en die voor deze gebieden extra afspraken vastleggen betreffende het maaien etc. die in lijn liggen met de ontwikkeling van de fauna en de vegetatie.

Vraag 2: Bouwshift: Uit het recente betonrapport blijkt dat de verharding verder toeneemt. Is uw partij bereid elke m² verharding te compenseren door 2 m² ontharding?

Uiteraard wel, vermits het huidige ontharden ingehaald wordt door het percentage verharding. Maar dan willen we het wel eerlijk en juist doen. Er worden nogal wat waterdoorlatende half harde zaken gebruikt als zijnde waterdoorlatend (quod non na enige tijd) en dus zgz onthard. Echter, hierin heeft de Vlaamse overheid de pen vast.

Vraag 3: Cofinanciering: Is uw partij akkoord om de aankopen van natuurgebieden door natuurverenigingen verder te ondersteunen en het budget te verhogen?

Ja

We ontvingen geen antwoord van  CD&V, Open VLD, Vooruit, Ruimte.

Luc Verstraeten